Sutra sjednica
21

Koalicija u BPK Goražde na ispitu: Nedima Muratspahića na poziciji ministra finansija mijenja Nedim Čolo

E. A.
Za sutra su u Goraždu zakazane redovna i godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde, a na dnevnom redu će se naći i smjena aktuelnog ministra finansija Nedima Muratspahića, te imenovanje Nedima Čola na ovu poziciju.

Kolegij Skupštine je danas vanredno zasjedao ovim povodom, a ovo će ujedno biti i prva tačka dnevnog reda o kojoj će sutra diskutovati zastupnici u Skupštini BPK Goražde.

“U dnevni red Kolegij Skupštine BPK Goražde uvrstio je prijedlog o potvrđivanju odluke Premijera BPK Goražde o razrješenju ministra za finansije u Vladi BPK Goražde te prijedlog odluke o imenovanju novog ministra na ovu poziciju. Kao tačke dnevnog reda na ovoj sjednici su i prijedlozi odluka o razrješenju člana Komisije za jednakopravnost spolova i izboru stalnih radnih tijela Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Iako je ranije najavljeno da će se godišnja sjednica održati u ovom terminu, došlo je do pomjeranja satnice tako da će se ova sjednica održati nakon okončanja 11. redovne sjednice", informacija je sa sjednice kolegija.

Zvanično nisu saopćeni razlozi za smjenu ministra finansija. Navodno mu je ponuđeno da sam podnese ostavku, što je odbio. Podsjetimo Muratspahića, inače uposlenika ministarstva finansija na ovu poziciju predložio je NES u vrijeme kad je ova stranka predvođena Muhamedom Ramovićem bila dio parlamentarne većine u BPK Goražde. Muratspahić je i nakon izlaska ili izbacivanja Ramovića iz vlasti ostao na poziciji ministra finansija u Vladi BPK Goražde, kao konstruktivno rješenje.

Međutim, promjene koje su se dogodile u redovima zastupnika koji su iz opozicije nezvanično prešli u poziciju, poput Eniza Halilovića iz SDA koji je, navodno, napustio klub ove stranke te postao dio pozicije, povezane su i sa smjenom aktuelnog ministra finansija Muratspahića. Navodno je u raspodjeli pozicija ministarstvo finansija dijelom na upravljanje pripalo i Haliloviću dok će novi ministar doći kao prijedlog kluba poslanika NGL/SBB. Ono što je u ovom momentu poznato je da je budući ministar finansija Nedim Čolo, kadar SBB-a, a u poliitčkim kriugovima se špekuliše da su suštinski razlozi za ove promjene samo pripremanje "terena" za predstojeće lokalne izbore.

Politička scena u BPK Goražde redovno "oživljava" u izbornim godinama, a koalicija u Goraždu je već sutra pred novim ispitom od kojeg zavise i budući odnosi u Vladi i Skupštini BPK Goražde.

Parlamentarnu većinu u BPK Goražde predvode NIP (4 zastupnika)i Novi početak (3), dva zastupnika SDP-a protiv kojih je u toku disciplinski postupak (Amir Sijerčić i Edin Mujković), Nova politička inicijativa (2 ) NGL/SBB (2) BH demokrati (1) a dio većine su i Eniz Halilović(bivši SDA) i Aldin Šalaka (vodi se kao Nes), što je ukupno 16 poslanika. Međutim sutrašnjoj sjednici neće prisustvovati dvojica poslanika NIP-a, Nezim Alagić koji je službeno odsutan, te Amel Begović koji se navodno već izjasnio kako neće glasati za smjenu ministra finansija. Aldin Šalaka, špekuliše se, zbog obaveza prema matičnoj stranci ne bi smio glasati protiv ministra kojeg je i sam predložio, pa većini ostaje 13 ruku, što je prilično tijesno, ali dovoljno za smjenu.