Vlada HNK
16

Ko će u Hercegovini formirati vlast: HDZ može bez SDA, ali je pitanje da li to želi

G. Š.
Zgrada Vlade u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Zgrada Vlade u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji jedini po uzoru na FBiH nakon dvije godine nije proveo izborne rezultate, vode se intenzivni pregovori, u kojima bi HDZ BiH vlast mogao uspostaviti i bez SDA.

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković u razgovoru za Klix.ba ističe da je njegova stranka jedina bez koje se vlast u HNK ne može uspostaviti, ali da pregovore vode sa svima.

"Mi pregovaramo sa svima, a činjenica je da možemo bez SDA, samo to ne prejudicira da će i biti bez SDA", kaže Bošković.

Dodaje kako su SDA i HDZ partneri u vlasti već godinama i da im nije cilj vlast formirati bez vodeće bošnjačke političke partije.

"Mi smo sa SDA trenutno u vlati i razgovaramo na tu temu, ali razgovaramo i sa svim drugim strankama koje su zainteresirane da u jednoj širokoj koaliciji napravimo Vladu koja se može iznijeti sa svim problemima, imajući u vidu da se nalazimo u jednoj krizi koja je posljedica ove pandemije. Mislim da ovdje treba biti jedna široka koalicija", ističe lider KO HDZ-a BiH.

Tvrdi da su razgovori intenzivirani, te naglašava kao će u sljedećem vremenu sve uraditi da implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine kroz Vladu HNK. Podsjeća da su razgovori koji se vode duže vremena bili prekinuti zbog kampanje za lokalne izbore i izbore u Mostaru.

"Oni se poslije ovih izbora nastavljeni i mislim da vrlo skoro bi to trebalo biti okončano, ali je nezahvalno reći koliko je to dugo. Pregovori su u toku i mislim da prejudicirati rješenja ne bi bilo dobro, jer želimo da izađemo sa najkvalitetnijih rješenjem i sa najširom koalicijom", kaže nam Bošković.

Naglašava kako je činjenica da bez HDZ-a BiH ne može niko napraviti Vladu, a sa HDZ-om BiH , odnosno koalacijom kroz HNS svi ostali mogu biti dio te Vlade, što je i konačan cilj.

"Ruka je otvorena za razgovor sa svima, program je na stolu i o njemu se razgovara, a mislim da imamo jedan veliki izazova pred sobom, ali isto tako imamo i snage izaći sa svim ovim problemima u budućnosti. Pregovaramo sa SDA i sa svim ostalim strankama, jer ne treba zanemariti da buduća Vlada mora održavati jedan spektar sa lijeva i sa desna, kao i sa centra jer činjenica je da su veliki izazovi pred nama", zaključio je Bošković.

Međutim iz opozicije nam kažu kako nisu uključeni u pregovore o uspostavi vlasti HNK.

Predsjednik KO SDP-a Ismet Lulić tvrdi da nikad nije dobio poziv za pregovore u uspostavi vlasti u HNK iako bi se kao predstavnik ozbiljna političke partije odazvao.

"Onog trenutka kad mi dobijem poziv za pregovore svakako ćemo se odazvati, što ne znači da ćemo i sudjelovati u Vladi. Želimo da budemo netko tko će ponuditi rješenje i spremni smo da sjednemo i razgovaramo sa svima da bi dobili Vladu nakon dvije i pol godine", kaže Lulić.

Naglašava da nakon dvije i pol godine neuspostavljene vlasti nitko ne može sebi dozvoliti luksuz da ne učestvuje u pregovorima, te da najveću obaveza ima upravo HDZ bez kojeg se Vlada ne može formirati.

"Međutim ako se vratimo malo unazad znamo kako je bilo prije i da se nikada naša Vlada nije formirala dok se nije formirala Federalna vlada, pa se bojim da smo mi na neki način taoci nekih odnosa na višim nivoima", kaže Lulić za Klix.ba.

Stav i drugih političara iz opozicije kao i mnogih analitičara je da sva priča oko uspostave vlasti HNK nema smisla dok se ne uspostavi Vlada FBiH.