Demografska politika
0

Kineska provincija će dopustiti samcima da imaju djecu

B. R.
Sichuan je sedma kineska provincija po broju stanovnika starijih od 60 godina (Foto: EPA-EFE)
Sichuan je sedma kineska provincija po broju stanovnika starijih od 60 godina (Foto: EPA-EFE)
Vlasti kineske provincije Sichuan, koja se nalazi na jugozapadu zemlje, omogućit će osobama koje nisu u braku da imaju porodicu i određene beneficije, a kako bi se podstakao rast nataliteta.
Ranije je samo udatim ženama bilo dozvoljeno da imaju djecu, ali sada se uvode nova pravila za samce koji žele imati djecu. Samcima će od 15. februara biti omogućeno da imaju djecu, i to onoliko koliko ih oni žele.

Vlasti Sichuana, koji je peta najmnogoljudnija kineska provincija, saopćile su da im je cilj promicanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva. Do sada je samo bračnim parovima bilo dozvoljeno da imaju dvoje djece.

Navedena odluka je donesena nakon što su kineske vlasti ranije ovaj mjesec objavile da se broj stanovnika ove države smanjio prvi put u šest decenija. To primorava nadležne da reaguju kako bi se izbjegle negativne posljedice ovog smanjenja. Država porodiljama daje više beneficija.

Beneficije će dobiti neudate žene i neoženjeni muškarci u Sichuanu koji je u Kini na sedmom mjestu po broju stanovnika starijih od 60 godina. U ovom dijelu zemlje je 21 posto stanovništva starije od 60 godina. Znatan dio demografskog pada je posljedica politike jednog djeteta od 1980. do 2015., prenosi agencija Reuters.