Plaćanje prema potrošnji
53

Kanton Sarajevo će korisnicima usluga Toplana sufinansirati kupovinu kalorimetara

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Sljedeće sedmice će biti objavljen javni poziv za nabavku kalorimetara kojima će korisnicima usluga sarajevskog preduzeća Toplane biti omogućeno da plaćaju toplotnu energiju u iznosu jednakom potrošnji te energije.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, riječ je o akciji "Koliko potrošiš toplotne energije, toliko platiš". Napomenuli su da će javnim pozivom detaljno biti obrazložen način prijavljivanja, finansiranja, kao i svi drugi zahtjevi.

Bit će sufinansirano uvođenje kalorimetara za 1.000 domaćinstava na način da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdvojilo 300.000 KM, a Toplane također 300.000 KM. Sva potrebna odobrenja Toplana su pribavljena, a Ministarstvo je osiguralo novac kroz kantonalni budžet.

"Ovi iznosi praktično znače da će po jednom domaćinstvu biti sufinansirano uvođenje kalorimetra tako što će Ministarstvo izdvojiti 300 KM, a Toplane dodatnih 300 KM, dok bi ostatak do punog iznosa nabavke kalorimetra snosilo domaćinstvo, a taj iznos bio bi približan pojedinačnom iznosu učešća Ministarstva", ukazali su.

Napomenuli su da su učinci uvođenja kalorimetara višestruki. Prvenstveno, riječ je o tome da, kako su istakli, svako domaćinstvo samo vodi računa o kvalitetu grijanja u svom stanu, a procjena je da se investicija domaćinstva u ovoj akciji može vratiti kroz manje troškove grijanja već za jednu, a maksimalno dvije sezone grijanja.

Naglasili su da će mogućnost prijave u ovom trenutku biti moguća samo za korisnike grijanja sa jednocijevnim sistemom. Među korisnicima centralnog grijanja je 11.000 domaćinstava koja mogu ugraditi kalorimetar, a već njih 20 posto ima ugrađene kalorimetre. Konstatovano je da je ovo nedovoljno i zbog toga se provodi ova aktivnost.

"Ovo znači da ima prostora za daljnju ugradnju i ovom prvom aktivnošću apelujemo na sve korisnike jednocijevnog sistema grijanja da obrate pažnju na predstojeći javni poziv i uzmu učešća u akciji koja, ako pokaže dobre rezultate, sigurno će biti nastavljena i naredne godine", naveli su u resornom ministarstvu.

Cilj ove akcije je samo jedan - da svako domaćinstvo putem kalorimetra samostalno upravlja količinom utrošene energije za zagrijavanje prostora i time samo određuje štednju i racionalno koristi toplotnu energiju, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, resorni ministar Almir Bečarević (SBiH) je u nedavnom intervjuu za Klix.ba najavio sufinansiranje kupovine kalorimetara.