Obilježavanje Dana Sarajeva
52

Kamočaji: Valter i Tito su se borili za istinske vrijednosti

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva, delegacija Grada, Udruženje antifašista boraca Narodnooslobodilačkog rata Općine Centar Sarajevo, povorka mladih te druga udruženja položili su cvijeće na biste Vladimira Perića Valtera i Josipa Broza Tita, ličnosti koje su ostavile veliki pečat na Sarajevo i BiH.

Kako je za Klix.ba kazao Ladislav Šumanjski, potpredsjednik Udruženja antifašista boraca Narodnooslobodilačkog rata Općine Centar Sarajevo, popularni Valter je bio organizator otpora u periodu od 1943. do 1945. godine i zahvljajući njemu i odličnoj organizaciji koju je napravio Sarajevo se sačuvalo.

"Njegov pokret je sačuvao Poštu, Željezničku stanicu, Fabriku duhana i brojne druge objekte od velikog značaja za Sarajevo. Nažalost, poginuo je kada je išao provjeriti kako stoji odbrana Fabrike duhana. U njegovu čast mi svake godine na ovaj datum položimo cvijeće i odamo mu počast", naglasio je Šumanjski.

Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, je istakao da je Valter personifikacija hrabrosti i otpora.

"Valter i Tito su bili borci za istinske vrijednosti, antifašisti, borci za jednakost. Težili su tome da svi građani Sarajeva i BiH imaju isti identitet. Mogu slobodno reći da su oni bili borci za slobodu", kazao je Kamočaji.