Pozitivna praksa
157

Kalinovik daje 2.000 KM za svako dijete koje upiše prvi razred osnovne škole i 1.000 KM za upis u srednju

Klix.ba/SRNA
Osnovna škola u Kalinoviku
Osnovna škola u Kalinoviku
Općina Kalinovik svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole daruje sa 2.000 KM, a za upis u prvi razred srednje škole daje 1.000 KM, međutim u ovom mjestu nema mnogo djece.

U prvi razred Osnovne škole "Ljutica Bogdan" u Kalinoviku u narednu školsku godinu upisana su četiri đaka, što je za jedno dijete manje nego lani, izjavila je direktorica ove obrazovne ustanove Verica Elez.

Elezova je navela da će za prvačiće, kao i sve učenike do četvrtog razreda osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske osigurati besplatne udžbenike u novoj školskoj godini.

Ona je dodala da su za sve učenike od petog do devetog razreda u školskoj biblioteci dostupni kompleti udžbenika za odgovarajući razred. Elezova je precizirala da je riječ o korištenim udžbenicima koje su učenici vratili u biblioteku, a da nabavku nedostajućih ili novih udžbenika finansira općina Kalinovik.

"Udžbenike za učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvero i više djece obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske", rekla je direktorica kalinovačke osnovne škole.

Prema njenim riječima, u svih devet razreda u OŠ "Ljutica Bogdan" u narednu školsku godinu upisana su ukupno 53 đaka.

"Ove godine imamo problem sa obezbjeđivanjem nastavnog kadra za predmete hemija i tehničko vaspitanje. Niko se nije javio na raspisani konkurs za ova radna mjesta, zbog čega ćemo konkurs ponoviti u nadi da će se neko javiti", rekla je Elezova i dodala da većinu škola sa malim brojem đaka muči problem sa kvalifikovanim kadrom za predmete sa malim fondom časova.