Reportaža španske Marce
1

Kako su Kodro, Bilić i Škrbić vidjeli rat u svojim zemljama

Klix.ba
Najpopularniji španski sportski list Marca je uradio reportažu o dvadesetogodišnjici početka rata u zemljama bivše Jugoslave. O ovoj temi su razgovarali sa Mehom Kodrom, Draganom Škrbićem i Matom Bilićem.
Dragan Škrbić
Dragan Škrbić
Prije 20 godina počeo je rat u zemljama bivše Jugoslavije. Dragan Škrbić, bivši rukometaš iz Srbije, koji je dugo igrao u Španiji, Meho Kodro iz Bosne i Hercegovine, koji je igrao u španskim nogometnim timovima, i danas živi u španskom gradu San Sebastianu, te Mate Bilić, hrvatski nogometaš koji trenutno nastupa za Sporting iz Gijona, su govorili za Radio Marca o svojim iskustvima i sjećanjima iz ratnog perioda.

Kako piše Marca, Škrbić je bio udaljen 500 kilometara od ratne zone. Nije bio direktno uključen u rat, ali, indirektno da. Naime, dan prije putovanja u Barcelonu na Olimpijske igre 1992. godine, Rukometni savez Jugoslavije im je saopćio kako ne mogu nastupati na OI zbog ekonomskog embarga. Kad se vratio u Srbiju 2000. godine, vidio je razrušen grad.

"Nekoliko mojih prijatelja je ostalo u Sarajevu godinu dana, jer ih je rat tamo zatekao i nisu mogli napustiti grad", kazao je Škrbić za Radio Marca.

Meho Kodro
Meho Kodro
Situacija Mehe Kodre je bila drugačija. Ovaj bivši nogometaš je rođen u Mostaru, jednom od najrazrušenijih gradova u bivšoj Jugoslaviji. U Real Sociedad je prije rata došao sa svojom suprugom i kćerkom. Ali, njegova porodica je ostala u Bosni i Hercegovini.

"Svaki dan sam očekivao poziv u kojem će mi reći kako je neko od mojih poginuo", kazao je Kodro.

Zahvaljujući svom poslu, članove porodice je mogao dovesti u Španiju. Ipak, mnogo je brinuo za one što su ostali. Kodro se sjeća kada je prvi put nakon rata došao u svoj grad 1996. godine.

"Nevidljive rane bile su najgore", dodao je bivši selektor nogometne reprezentacije BiH. Iako je tokom rata mnogo plakao, kako kaže, kad je došao u Mostar, bio je u šoku.

Mate Bilić u duelu sa Puyolom (Foto: AFP)
Mate Bilić u duelu sa Puyolom (Foto: AFP)
Mate Bilić, hrvatski nogometaš u Sportingu kaže kako rat nije puno utjecao na njega. Bilić je bio dječak kada je počeo raspad Jugoslavije.

"Sve je to za mene bilo strano i nestvarno", kaže Bilić.

On i njegova majka ostali su sami nakon što su njegova braća otišla u rat.

"Nismo mogli komunicirati s njima, jer su telefonske linije bile pokidane. Bili smo nestrpljivi u našim iščekivanjima da se oni vrate", sjeća se Bilić te dodaje kako je raspad Jugoslavije najviše utjecaja imao na sport.

Njih trojica kažu kako je rat bio nepotreban i nadaju se kako se na prostorima zemalja bivše Jugoslavije neće dogoditi ništa slično u budućnosti.