Prijestolnica kulture
122

Kako je Fortina posjeta Banjoj Luci posvađala Mostar i Sarajevo

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Danas iskazana podrška Sarajeva kandidaturi Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine nije najbolje odjeknula u drugom bh. gradu koji želi istu titulu - Mostaru.
Edin Forto, premijer Vlade KS, prilikom svoje današnje posjete Banjoj Luci i susreta s gradonačelnikom Igorom Radojčićem kazao je da je konkretan povod današnje posjete vezan za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu 2024. godine.

"Mi bismo iskreno željeli da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju. Spremni smo da na svaki mogući način pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku. Osim toga, sarađujemo i na nekim drugim projektima", kazao je Forto kasnije ublaživši stav kazajući da bi bili presretni da grad iz Bosne i Hercegovine pobijedi.

Stav Vlade KS i njenog premijera začudio je mnoge u Mostaru, koji su od ljudi iz Sarajeva očekivali najmanje neutralan stav jer su ipak u igri dva naša grada.

Jedan od prvih koji je reagovao na ovu Fortinu izjavu bio je mostarski novinar Sanel Kajan koji je na svom Facebook profilu ustvrdio da je službeno Sarajevo u prošlosti rijetko bilo prijatelj Mostaru, vjerovatno aludirajući na ratne godine.

U izjavi za Klix.ba Kajan kaže kako zaista misli da je taj potez premijera Kantona Sarajevo, u najmanju ruku, bio nepromišljen.

"Ovo govorim potpuno se ograđujući od toga ko kojoj političkoj opciji pripada ili je predstavlja. Jako bih volio vidjeti čelnike KS u HNK tj. Mostaru i da ovom gradu odnosno njegovim stanovnicima izraze bar verbalnu podršku. Posebno ako uzmemo u obzir situaciju s kojom se stanovnici Mostara suočavaju i stalne političke tenzije i pritiske", kazao je Kajan.

Vjeruje da bi takav potez, nastavlja on, iz službenog Sarajeva značio Mostarcima.

"Ovako, samo su nam ponovo okrenuli leđa. Kao i neke prijašnje službene sarajevske politike. A to boli. Svaki put sve jače", zaključio je Sanal Kajan.

Ko će na kraju postati Evropska kulturna prijestolnica 2024. godine znat će se u septembru ove godine. Osim Banje Luke ojačane podrškom Sarajeva i Mostara bez te podrške, u konkurenciji je i norveški Bodo.