Rat u Ukrajini
0

Kadirov optužio Ukrajinu da priča bajke o teškim gubicima čečenskih trupa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ramzan Kadirov lider ruske regije Čečenije, odbacio je kao "neprijateljsku propagandu" izvještaje da su njegove trupe pretrpjele teške gubitke u nedavnim borbama u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini.

U videu objavljenom na njegovom Telegram računu u utorak navečer, Kadirov je odgovorio na ukrajinske tvrdnje da su mnogi čečenski vojnici iz bataljuna Akhmat ubijeni u gradu Lisičansku.

Glavni štab Ukrajine je ranije iznio tvrdnje da je najmanje 30 čečenskih boraca ubijeno kada je njihova jedinica uništena, a do 15 ih je ranjeno.

“Neprijateljski propagandni kanali izmišljaju priče. Sada pišu o stotinama čečenskih boraca poginulih kod Lisičanska... to nije istina", rekao je Kadirov.

"Da raščistimo: to nije istina. Niti jedan naš borac nije poginuo u gore navedenom okrugu," dodao je Kadirov i ustvrdio da čečenski odredi "dobro rade" u Ukrajini, dodajući da njegovi vojnici pripremaju "još iznenađenja" za ukrajinske snage, te upozorio da to nisu prazne riječi.

Kadirova su međunarodni i neovisni promatrači optužili za teška kršenja ljudskih prava na njegovom matičnom teritoriju i izvan njega. On predvodi značajne paravojne snage koje su mu, iako su formalno dio ruskih sigurnosnih struktura, lično odane.