vijesti
0

Jusufović: Ekmečić i Bešlagić predlažu da se u Ateljeu Ismet Mujezinović otvori škola tetoviranja

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Bivši direktor Međunarodne galerije portreta Mevludin Ekmečić i bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić pokrenuli su inicijativu o preuređenju Ateljea Ismet Mujezinović, koji se nalazi u Klosterskoj ulici u Tuzli.

Inicijativa je pokrenuta u martu, a prije dvije godine Upravni odbor Međunarodne galerije portreta pokrenuo je proceduru za proglašenje ateljea, odnosno porodične kuće Ismeta Mujezinovića, objektom pod zaštitom države.

"Meni je van svake pameti ideja da se ruši stambeni dio Ateljea Ismet Mujezinović, odnosno sobe u kojima je živjela porodica Mujezinović i prostor u kojem je Ismet naslikao svoja 142 djela koja su proglašena nacionalnim blagom BiH. Ekmečić i Bešlagić predlažu da se djela iz galerije prenesu u atelje. Međutim, to je nemoguće jer su Ismetova djela proglašena nacionalnim blagom i takvo odobrenje može donijeti samo Komisija za očuvanje kulturnih spomenika BiH", kaže direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović.

Ekmečić i Bešlagić su svoj zahtjev poslali Upravnom odboru galerije, a navedeno je kako su izradili i odgovarajući elaborat. Ismar Mujezinović, sin Ismeta i Marije, naveo je u svom saopštenju kako je pomno proučio prijedlog i našao suviše nelogičnosti da bi se pristupilo njegovoj realizaciji.

"Meni je nelogično da se restaurira dio gdje je Ismet živio. To nema nigdje u svijetu. Između ostalog, Ekmečić i Bešlagić su predložili da se u restauriranom Ateljeu Ismet Mujezinović otvori i škola tetoviranja, kako bi se ostvarili dodatni prihodi. Mi nećemo udovoljiti željama pojedinaca. Bili su na funkcijama kada su mogli uraditi bilo šta i s ateljeom i galerijom", kaže Jusufović.

Prijedlog Mevludina Ekmečića i Selima Bešlagića neće biti usvojen na sjednici Upravnog odbora, a u Međunarodnoj galeriji portreta očekuju da će se početkom naredne godine objekat u Klosterskoj ulici naći pod zaštitom države.