Hiljade silovanih žena
340

Jusić: Djeca rođena kao posljedica ratnih zbivanja u BiH su zaboravljena

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata Ajna Jusić podsjetila je danas na konferenciji za medije na podatak da je u Bosni i Hercegovini tokom agresije silovano između 20.000 i 50.000 žena i djevojčica.

"Na osnovu tog podatka mi postavljamo jasno pitanje kako je moguće da nakon jedne takve statistike nijedna državna institucija, nijedan zakon u BiH nije obuhvatio djecu koja su rođena kao posljedica rata i poratnih zbivanja", rekla je Jusić na press konferenciji.

Udruženje Zaboravljena djeca rata okuplja djecu rođenu kao posljedicu silovanja, prisilnih brakova, djecu rođenu kao posljedicu seksualne eksploatacije, djecu koja su rođena kao posljedica partnerskih ili nasilnih odnosa, a čiji su očevi strani vojni službenici i djeca koja su nastala kao posljedica partnerskih ili nasilnih odnosa, a čiji su očevi pripadnici stranih humanitarnih organizacija.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Većina naših majki ne zna ime počinioca zločina i ne zna ni ime. Ja konkretno i moja majka ne znamo ime mog oca. Stavljanje primata na oca kao glavnog roditelja donosi nam mnoge probleme kao što su svakodnevna susretanja s pitanjima o imenu oca kad smo prinuđeni objašnjavati da ne znamo i šta se desilo", kaže Jusić.

Jusić smatra da bi dopune i izmjene Zakona o matičnim knjigama rođenih omogućile toj djeci da imaju pravo izbora i da mogu upisati samo ime majke, te ističe da zakonski ta djeca nisu prepoznata ni u jednoj od osjetljivih kategorija.

Ona je navela da je nužno da država Bosna i Hercegovima upotpuni Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata kako bi se toj djeci i njihovim majkama omogućila osnovna prava.

Udruženje Zaboravljena djeca rata osnovano je 2015. godine na inicijativu doktorice Amre Delić koja je svoje akademsko obrazovanje posvetila djeci rođenoj zbog rata kao i ženama koje su preživjele silovanje.