Slučaj iz 2016. godine
0

Jovan Jošilo ide u pritvor: Izručen iz Hrvatske, dovodi se u vezu i sa oružjem u blizini Vučićeve kuće

S. Š.
Jovan Jošilo nakon stizanja u BiH (Foto: Tužilaštvo BiH)
Jovan Jošilo nakon stizanja u BiH (Foto: Tužilaštvo BiH)
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Jovanu Jošilu koji je ranije ove sedmice izručen iz Hrvatske, a dovodi se u vezu sa izvršenjem krivičnog djela "Organizovani kriminal".
Sud Bosne i Hercegovine je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH u predmetu "Jovan Jošilo i dr"., nakon jučerašnjeg održanog ročišta, a povodom lišenja slobode osumnjičenog i izručenja iz Republike Hrvatske, donio rješenje kojim je osumnjičenom Jovanu Jošilu određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 29.12.2023. ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom u sky predmetima kodnog naziva "Transporter" i "Storage", tereti se za organizirani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, a tužilaštvo i partnerske policijske, pravosudne i sigurnosne agencije, dugo vremena su tragale za njim jer se nalazio u bjekstvu.

Jošilo se, naime, sumnjiči da je pripadnik kriminalne bande Bojana Cvijetića protiv kojih je u augustu ove godine podignuta optužnica.

Međutim, Jošilo je poznat i pravosudnim organima i u susjednoj Srbiji i to zbog slučaja iz 2016. godine kada je u blizini kuće Aleksandra Vučića kod Beograda pronađeno oružje.

Prema ranijem pisanju Klix.ba, Jošila su u novembru 2016. godine uhapsili policijski službenici MUP-a Srbije, a po međunarodnoj difuznoj potjernici NCB Interpol Beograd.

Osumnjičeni se prema navodima potjernice potražuje u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim Višim sudom u Beogradu - Posebno odjeljenje, zbog krivičnog djela udruživanja radi vršenja krivičnog djela teške krađe u saizvršilaštvu i krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija Krivičnog zakona Republike Srbije.