{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Josip Broz Tito volio je mnogo žena, i svoje, ali i tuđe

7.3.2013. u 20:47
1
86
Josip Broz Tito volio je mnogo žena, i svoje, ali i tuđe
1
Josip Broz Tito je možda jedna od najkontroverznijih ličnosti moderne jugoslovenske historije. Bio je komunista, agent, vojnik, sekretar, političar i doživotni predsjednik SFRJ. Njegov društveni život manje-više je poznat, ali je njegova druga strana, romantična, do danas ostala tajnovita. Ono što je pouzdano jeste da je volio žene, i svoje, a ponekad i tuđe. Ženio se četiri puta i imao najmanje toliko ljubavnica.
Foto: AFP
Foto: AFP

"Prva njegova supruga bila je Ruskinja Pelagija Belousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili sina Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona nakon nekog vremena vratila u Rusiju, gde se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu", ispričao je za Blic Momčilo Jokić, autor knjige "Tajni dosje - Josip Broz".

Pero Simić, novinar, publicista i autor prve Titove kompletne političke biografije "Tito, tajna vieka", kazao je da je u njegovim ličnim dokumentima, koji se čuvaju u Ruskom državnom arhivu socijalno-političke historije u Moskvi, svojevremeno otkrio da je Tito aprila 1936. u Moskvi raskinuo brak sa prvom suprugom Pelagijom i da je pola godine kasnije, takođre u Moskvi, sklopio brak sa jednom Njemicom.

"Ta žena se zvala Johanna Anna Koenig. Bila je udata za jednog visokog funkcionera njemačkog komsomola, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je nakon toga organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer", ispričao je Simić.

Ona je radila u moskovskoj fabrici radioaparata, a s Titom se pod tim imenom vjenčala (preuzimajući njegova lažno prezime Valter).

Simić je kazao da je on ubrzo napustio Moskvu, ali da je ona tamo ostala. U prvoj polovini 1937. iz Pariza joj je napisao četiri ljubavna pisma, koja pokazuju da je to bila ljubav njegovog života.

Foto: AFP
Foto: AFP

"U mojoj knjizi objavljen je i dokument u kome je Tito represivnim organima sovjetskog režima objašnjavao svoje veze i odnose sa svojom prvom suprugom Pelagijom, ali i sa drugom - Lucijom Bauer, koja je krajem 1937. bila streljana u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun", kazao je Simić, istakavši da je Tito za Luciju rekao da će "predstavljati veliku mrlju u njegovoj biografiji".

Njegova treća supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porekla Herta Has. Momčilo Jokić je kazao da je, kada su u pitanju prijelomni životni trenuci, ona za Tita bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

"Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku sa njom, već je 'obradio' Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica", ispričao je Jokić.

Sa Hertom se rastao nakon samo četiri godine, a njegova romansa sa Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju.

" Tito mu je na to odgovorio: Marjane, ja ne mogu bez nje", ispričao je Pero Simić.

Davorjanka se u međuvremenu razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude sahranjena pored njegove rezidencije u Beogradu.

Nakon njene smrti, navodno je pokušao da vrati i bivšu suprugu Hertu Has, koja je to odbila i koja ga je posljednji put vidjela u njegovom kabinetu 1946.

Herta je umrla prije dvije godine u Beogradu, a o svom životu sa Titom nikada nije govorila.

Foto: AFP
Foto: AFP

Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Kasnije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.

"Čak se i spekuliše da je ona namjerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo poverenje i utjecala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vreme bio nezajažljiv. Još tada je zapravo počela njihova igra", kazao je Jokić za Blic.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo je da se urušava još sedamdesetih godina i na kraju se sveo na to da ga ona posljednje tri-četiri godine njegovog života nije ni vidjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: