Oglasio se na Facebooku
14

Jeremy Corbyn suspendovan iz stranke zbog navodnog antisemitizma

N. V.
Negira tvrdnje izvještaja / Shutterstock
Negira tvrdnje izvještaja / Shutterstock
Bivši lider Laburista u Velikoj Britaniji suspendovan je iz ove stranke zbog njegove reakcije na antisemitizam, odnosno izostanak reakcije u vrijeme dok je vodio stranku.

Nadzorni organ za ljudska prava je utvrdio u izvještaju da su Laburisti odgovorni za nezakonito uznemiravanje i diskriminaciju Jevreja u periodu kada je Corbyn bio na čelu stranke.

On je rekao da je izvještaj o diskriminaciji i sam antisemitizam unutar laburista "dramatično precijenjen s političkim ciljem".

"Antisemitizam je apsolutno odvratan, pogrešan i odgovoran za neke od najvećih zločina čovječanstva. Кao lider Laburističke stranke uvijek sam bio odlučan da eliminišem sve oblike rasizma i iskorijenim rak antisemitizma. Cijeli život sam vodio kampanju za podršku Jevrejima i zajednicama i tako ću i nastaviti", napisao je Corbyn na svom Facebook profilu.

Laburisti su obrazložili da je Corbyn suspendovan "zbog neuspjeha u povlačenju" svojih riječi. On je na to reagovao nazvavši njihov potez "političkim" te je obećao da će ga "snažno osporiti".