vijesti
6

Jednoglasno usvojen Budžet Grada Sarajeva za 2014. godinu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su jednoglasno usvojili Budžet Grada Sarajeva za 2014. godinu u iznosu od 12.069.852 KM.

Vijećnica SDP-a Arijana Talović kazala je da je njena stranka podnijela jedan amandman u iznosu od 300.000 KM, te da je usvojen djelomično, a tiče se otvaranje nove budžetske pozicije za zapošljavanje mladih ljudi preko organa Grada Sarajeva koji bi trebao sklopiti ugovore s određenim firmama.

"Unutar ovog Prijedloga budžeta postoje pozicije koje su dio važnih projekata koje je Grad Sarajevo započeo ranije i mi ih podržavamo. Ali također smatramo da su izostavljeni neki drugi poticajni i razvojni aspekti koji se odnose na zapošljavanje i pomoć mladim ljudima", naglasila je.

Vijećnik SDA Velija Katica smatra da je Prijedlog budžeta dobro koncipiran i da ispunjava osnovne kriterije.

"Klub SDA smatra da se budžet može usvojiti u ovom obliku s minimalnim korekcijama", naglasio je Katica.

Vijećnica SBB-a Edina Latif kazala je da se u ovom Prijedlogu budžeta može naći prostora za preraspodjelu za određene stavke.

"Svi amandmani Kluba SBB-a su prihvaćeni, a najbitniji su Program za prevenciju maloljetničke delikvencije, Projekt sigurne kuće i pomoć Centru mladima na Grbavici", naglasila je.

Budžetska sredstva su neznatno uvećana u odnosu na Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2014. godinu koji je utvrđen u iznosu od 11.891.030 KM.

Predlagač je gradonačelnik Ivo Komšić koji zbog povrede ne prisustvuje sjednici. Predloženo je devet amandmana na ovaj prijedlog.

Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Sarajeva za 2013. godine je pokazao deficit od 343.830 KM koji je uključen u Prijedlog budžetskih sredstava Grada Sarajeva za 2014. godinu. Dakle, ukupna planirana sredstva Grada Sarajeva bit će umanjena za 343.830 KM, a ostatak u iznosu od 11. 726.022 KM će biti raspoređen na ukupne rashode Grada Sarajeva za 2014.

Odbor za budžet i finansije Gradskog vijeća usvojenim zaključcima konstatirala je da je predloženi Budžet za 2014. godinu realno planiran.