Oko 7.800 tona
64

Japan treći put ispustio radioaktivnu vodu iz Fukushime

D. B.
Treća serija ispuštanja "tretirane" radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u more obavljena je danas, a novo ispuštanje je planirano u tekućoj fiskalnoj godini.

Kao i prethodna dva puta, kompanija Tokyo Electric Power Company Holdings (Tepco) ispustila je oko 7.800 tona tretirane radioaktivne vode na oko kilometar od obale pomoću podvodnog tunela.

Kina i Rusija i dalje zabranjuju uvoz morskih proizvoda iz Japana od početka ispuštanja vode u augustu. Tokom četiri serije ispuštanja vode, koje trebaju biti obavljene do kraja tekuće fiskalne godine, odnosno do marta, Tepco planira ispustiti oko 31.200 tona vode tretirane naprednim sistemom obrade tekućine koji uklanja većinu radioaktivnih supstanico osim tricija.

Ukupna količina tricija koja će biti ispuštena u more trebala bi iznositi oko 5 biliona bekerela, odnosno manje od četvrtine godišnje granice od 22 biliona bekerela.

Cilj Tepca je da ispusti 1,34 miliona tona vode prikupljene u više od hiljadu rezervoara u nuklearnoj elektrani u naredna tri desetljeća nakon što je razblaži morskom vodom do jedne četrdesetine nivoa tricijuma dozvoljenog japanskim sigurnosnim standardnima.

Od početka ispuštanja vode Tepco je navodno detektovao do 22 bekerela tricija po litru morske vode u uzorcima uzetim iz područja u blizini vode, što je daleko ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije od 10.000 bekerela za vodu za piće, piše The Japan Times.