Javio se iz Rotterdama
1.1k

Izetbegović o HDZ-ovom debaklu i brisanju "legitimnog predstavljanja": Jasno su označeni

M. G.
Izetbegović u Rotterdamu
Izetbegović u Rotterdamu
"Hitnu rezoluciju o izbornoj reformi u BiH" koju je danas usvojio kongres Evropske narodne stranke (EPP) i iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o "legitimnom predstavljanju", komentirao je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
Izetbegović ja danas prisustvovao 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu na kojoj je i usvojena ova rezolucija.

"Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj uniji", kazao je Izetbegović.

Pozdravio je i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje.

"Uz jasnu poruku da bilo kakve neustavne secesionističke akcije, koje izlaze iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se posveti neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu", dodao je Izetbegović.

Izetbegović je danas tokom diskusije podsjetio da je u Bosni i Hercegovini prije 15 godina postojao konsenzus u vezi sa pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji, ali da nije postojalo dovoljno volje sa druge strane, koja je, kako je istaknuo, moglo omogućiti ubrzani pristup ovim asocijacijama, kao što je to Bosna i Hercegovina zasluživala.

Podsjećamo, Kongres Evropske narodne stranke (EPP) usvojio je danas prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH", ali je iz nje izbacio HDZ-ov prijedlog "legitimnog predstavljanja".