Glasanje do 18 sati
45

Izbori u Njemačkoj: Šta očekuju građani od nove vlasti?

D. Be.
Pravo glasa ima 60,4 miliona Nijemaca (Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj se danas održavaju parlamentarni izbori. 60 miliona i 400.000 osoba sa pravom glasa bira kandidate političkih stranaka za koje vjeruju da će najbolje voditi njihovu zemlju.

Na ovim izborima će biti i odlučeno ko će biti novi kancelar ili kancelarka. Nakon ovih izbora i 16. godina na poziciji kancelarke, Angela Merkel se povlači sa političke scene. 47 političkih stranaka se bori za mjesto u parlamentu, Bundestagu, a samo tri su se odlučile poslati svoje kandidate za mjesto kancelara, odnosno kancelarke, javlja iz Berlina novinar Deutsche Wellea Mehmed Smajić.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, u blagoj prednosti je kandidat SPD-a Olaf Scholz. Iza njega su kandidat Unije CDU/CSU Armin Laschet i kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock. Birači, od kojih je blizu 52 posto žena, imaju svoja očekivanja.

Predizborna kampanja je protekla u znaku zaštite klime za šta se najviše zalaže stranka Zeleni. Socijaldemokrate su za povećanje minimalne satnice i uvođenje većih poreza za one sa višim primanjima, čemu se protivi kandidat CDU-a Armin Laschet koji kaže da će nastaviti politiku Angele Merkel.

Zapadni Balkan u predizbornoj kampanji nije bio tema. Za njegov ulazak u EU se zalažu sve stranke osim stranke Lijevih i desničarske Alternative za Njemačku, sa kojom ni jedna stranka u Njemačkoj ne želi ući u koaliciju.

Ko će na kraju osvojiti najviše glasova birača, bit će poznato u 18:00 sati kada se zatvaraju birališta.