Zakonska odgovornost
59

Iz Verlaba upozoravaju zdravstvene radnike da je kažnjivo raditi sa neverifikovanim uređajima

N. V.
Verlab je objavio upozorenje zdravstvenim institucijama i radnicima da se ne smije raditi bez zakonski verifikovanih uređaja te da se takvi uređaji smatraju neispravnim.

"Kao mjeriteljska laboratorija, koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, dužni smo da obavijestimo sve korisnike medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja na zabranu korištenja neverifikovanih medicinskih uređaja iz zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine", rekli su.

U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH, navedeno je da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati - jer se smatra neispravnim.

"U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila propisane su Kaznene odredbe (novčana kazna za odgovorno lice, novčana kazna za lica koja upotrebljavaju mjerilo, privremeno oduzimanje mjerila ili čak i privremeno zatvaranje pravnog subjekta), što je definisano članovima 45. – 47. istog zakona", rečeno je.

Dodatno skreću pažnju da tretiranje pacijenta sa zakonski neispravnom opremom (neverifikovanom) spada pod teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz člana 240. stav 2 u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, a u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje iz člana 229 stav 1. KZ FBIH.

"U skladu sa svim navedenim, pozivamo vas da koristite isključivo zakonski verifikovane medicinske uređaje u vašoj zdravstvenoj ustanovi i pružite pacijentima tačan i siguran tretman i dijagnostiku", zaključili su iz Verlab tima.

Inače, pitanje zakonske verifikacije uređaja je potegnuto nakon što je djevojčica Džena operisana u privatnoj klinici u Sarajevu, prilikom čega je rađeno sa neverifikovanim uređajima, a djevojčica je nakon operacije pala u komu i nažalost preminula.