Načelnik Prozor-Rame
115

Ivančević: Četiri puta sam pobijedio HDZ, zbog toga trpim pritisak Crkve, Zagreba i Mostara

T. K.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević poručio je da pobijedio HDZ četiri puta i da je zbog toga trpio pritisak Zagreba, Mostara i Crkve, te da blokade i diskriminacija traju godinama jer ne želi biti u režimu HDZ-a.

Navodi da možda izgleda dosta teško četiri puta pobijediti HDZ, ali da su to u općini Prozor-Rama uspjeli.

"Četiri puta pobijediti HDZ, odnosno politiku HDZ-a, gdje je narod prepoznao borbu za ljude općine Prozor-Rama. Ako se radi korektno, ako si u narodu, s narodom, ako se radi za narod i pomaže se onda nije to teško ostvariti", kazao je Ivančević u emisiji Mreža na FTV-u.

HNS=HDZ

Poručio je da je HDZ hrvatskom narodu vodeća stranka, a da je HNS nastao kao neko udruženje.

"Zapravo ne znam koga ona i predstavlja. Okuplja sve te hrvatske stranke, ali po meni uopšte nije trebao taj HNS. Kada su izbori onda obuhvata sve hrvatske stranke, a kada se dijele neke pozicije onda nema više HNS-a, onda je samo politika HDZ-a", naveo je Ivančević.

Dodaje da su oni to davno prepoznali i da nisu u sastavu tog HNS-a.

"Mi nikada nismo željeli biti u tako nekom odnosu znajući da se uvijek prema Općini Prozor-Rama radila diskriminacija. Od svih razina. Mi smo skupa sa narodom u Prozor-Rami zajednički djelovali da ostvarimo neke svoje ciljeve i planove. Mi smo iskoračili iz toga", rekao je Ivančević.

Saradnja sa Bošnjacima

Smatra da se ide u pravcu da HDZ nema opozicije.

"Znam da Čović ima veliku podršku politike iz Zagreba. Nama niko 14 godina nije došao u službenu posjetu. Ja vjerovatno nisam Hrvat po uzusima HDZ-a. Možda bi neko trebao vagati ko je koliki Hrvat. Ja se osjećam i kao Hrvat i kao čovjek i želim pomoći svom narodu", navodi.

Ističe da bi bilo dobro da se hrvatska politika približi politici Bošnjaka, jer smo mi skupa, djelujemo skupa u Federaciji.

Izborni zakon

"Naša općina je u svim segmentima izolirana. Ovo je sve borba putem proračuna. Putem suda moramo dokazivati naše stanje i potrebe. Mi nismo u politici HDZ-a, ne mogu nama upravljati, ne mogu nama neki imperativ kazati ne smije se to i to", naglasio je.

Ističe da je za izmjenu Izbornog zakona.

"Ja sam apsolutno legitimni Hrvat, meni ne treba priznanje HDZ-a. Ovo što je Schmidt nametnuo uoči samih izbora taj zakon, to se više Osmorka i oni dogovarali u kojem pravcu će ići to sve. Nema nijedne druge hrvatske stranke u vlasti. Ne znam koliko će Schmidt uspjeti da to nešto posloži i da to ide kako treba", zaključio je.

Podsjećamo, Ivančević je najavio osnivanje nove stranke za 25. februara u Prozoru, a prijedlog Inicijativnog odbora je da nosi ime "Ramska narodna stranka".

Prema najavi, stranka nastaje iz otpora raznim pokušajima "utapanja" ramske politike u politiku Dragana Čovića koji nisu uspjeli, a njezinu opravdanost, kako je rečeno potvrđuje činjenica da je uz Ivančevića ostao cijeli raniji Općinski odbor HDZ 1990, koji je zbog toga i raspušten.

"Jasno je svima da Rama nikakve koristi nije imala ni od HNS-a ni od HDZ-a BiH, jer su njima puno važniji njihovi centri i njihovi osobni interesi", rekao je Ivančević tada te s vijećnicima proglasio nezavisnost i najavio osnivanje nove političke stranke.

Fokus djelovanja nove stranke prema njegovoj najavi će biti u prvom planu na Općinu Prozor-Rama i ljude toga kraja, za šta se kao načelnik sa svojim saradnicima i zalagao sve vrijeme, te realizirao i završava brojne projekte među kojima se ističe gradnja tvornice "GS-Rama".