Veze sa Rusijom i Srbijom

Istočna interkonekcija plan je RS-a kojim je entitet vlastiti interes proglasio državnim

Piše: S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Piše: S. Š. U.
20.02.2023. u 13:04

Nakon prijetnji da će se nastaviti sa blokadama državnih institucija ukoliko se ne udovolji željama Republike Srpske da sama donosi zaključke o tome šta su državni interesi, evo šta je zaista Istočna interkonekcija.

Da bi bilo kakav sporazum između BiH i u slučaju famozne Istočne interkonekcije sa Srbijom stupio na snagu, potrebno je da dobije saglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

No, osim problematiziranja same činjenice davanja saglasnosti na nešto što nije dokazani državni interes, osvrnimo se na ono što piše u tekstu Prednacrta međudržavnog ugovora Srbije i BiH u vezi sa projektom "Istočne nove interkonekcije".

U preambuli ugovora navedeno je da geografska povezanost Srbije i BIH i njihova prostorna "naslonjenost" ukazuju na potrebu i opravdanost zajedničkog oblikovanja i povezivanja infrastrukturnih sistema, od čega je strateški interes povezivanje gasnih sistema.

To nije strateški interes države, ali možda jeste entiteta RS.

Gasovod bi se gradio na pravcu Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad označen kao "nacionalni projekat od strateškog značaja", ali čijom odlukom? Odlukom Vlade RS-a od 30.05.2019. godine.

Već u članu tri ugovora BiH se topi na sastavnicu "RS/BiH", pa se ističe kako su i prije potrebnih procedura javna preduzeća "Srbija gas" i "Gas Res" iz Banja Luke 16. marta 2021. godine potpisali sporazum kao zainteresirane strane.

BiH i Srbija bi se također željom vlasti iz RS-a trebale upoznati sa činjenicom da je "Gas Res" osnovala vlada tog bh. entiteta specifično za gasne projekte i da je to preduzeće određeno za nosioca projekta zajedno sa preduzećem iz Novog Sada (Srbija gas).

Dalje se ugovorom na čije bi potpisivanjem pod prijetnjom ministara u Vijeću ministara BiH svi trebali pristati, određuje da će RS i Srbija definirati pitanja od značaja, a koja proizilaze iz projekta Istočna interkonekcija. Jedina obaveza vlasti iz RS-a je da o tome obavještavaju institucije BiH.

Ugovor se čak poziva na projekat Južne interkokekcija, koji je također problematičan iz niza drugih razloga, a na kojem insistira HDZ kako bi se opravdala diverzifikacija snabdijevanja dijelova BiH prirodnim gasom.

Opasan je i član 11 ugovora koji definira da, ukoliko jedna od ugovornih strana bez osnovanog razloga odustane od realizacije projekta Istočne interkonekcije prije početka izgradnje ili tokom same realizacije projekta biti odgovorna drugoj strani za sve nastale troškove.

Dakle, za ono što je interes RS-a u slučaju problema bi finansijski odgovarala BiH i štetu isplaćivala Srbiji.

I dok BiH navodno sa novom državnom vlašću namjerava postati članica Evropske unije te ispuniti ono na čemu se insistira, a to je usklađivanje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što znači i smanjiti ili u potpunosti ukinuti opskrbu države ruskim gasom i preći na alternativne izvore, vlasti manjeg bh. entiteta očigledno pokazuju šta oni o tome misle.

Prateći vanjsku politiku Srbije, RS prijeti napretku BiH i reperkusije takvog ponašanja će građani ove zemlje tek da osjete.

Izgradnja Istočne interkonekcije je izgradnja veza sa Rusijom i ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti partneri SNSD-a na državnom nivou, pa i na koji način oni vide izlaz iz politike otvorenih prijetnji i ucjena.

63