Nisu dobili pismo
1.4k

Islamska zajednica odgovorila NiP-u: Ovo je pokušaj discipliniranja, do sada je to samo HDZ radio

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Rijaset Islamske zajednice u BiH uputio je odgovor na pismo koje je stranka Narod i pravda (NiP) objavila u medijima, a u kojem se navodi da Islamska zajednica i reis Husein ef. Kavazović podržavaju jednu političku partiju i jednog kandidata uoči izbora.
"Nikakvo pismo iz političke stranke Narod i pravda (NiP) nije stiglo na adresu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i o sadržaju pisma smo saznali iz medija,“ saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Navode da je Islamska zajednica iznenađena, ne samo načinom, nego i tonom pisma.

"Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisul-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi," navodi se u saopćenju.

Završetak pisma je ono što je u Rijasetu Islamske zajednice u BiH shvaćeno kao prijetnja.

"Mi ovo razumijemo kao poruku da su oni, NiP, adresa na koju ćemo morati ići po svoje mišljenje. To se neće desiti," kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ.

Podsjetimo, NiP je optužio reisa Kavazovića da se stavlja na stranu jedne političke partije i jednog kandidata te da time dovodi u pitanje i svoj kredibilitet, ali i institucije Islamske zajednice u BiH.

"Favoriziranje jedne političke opcije od strane institucije kakva je Islamska zajednica, koja je od iznimnog značaja za Bosnu i bošnjački narod, brinemo da može dovesti do narušavanja njenog integriteta i dostignutog povjerenja", navedeno je između ostalog.