vijesti
8

Iran ispalio dvije balističke rakete s porukom "Izrael mora biti izbrisan"

Anadolija
Iran je jutros ispalio dvije balističke rakete dizajnirane da mogu pogoditi Izrael, što je najnoviji pokušaj demonstracije sile Islamske Republike kao odgovor na posjetu američkog potpredsjednika Joea Bidena Izraelu, javljaju iranski mediji.

Na raketama koje je Iran u srijedu ispalio stajao je natpis "Izrael mora biti izbrisan". Takve je poruke Iran i ranije slao, ali su najnovija testiranja balističih raketa uslijedila nakon što je ta zemlja nedavno potpisala nuklearni sporazum sa svjetskim silama, uključujući i SAD. Još uvijek nije pristigla reakcija iz Jerusalema, gdje je planirano da američki potpredsjednik Biden održi sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji se snažno pritivio nuklearnom dogovoru. Iranska novinska agencija Fars javlja kako su dvije rakete ispaljene u okviru vojne vježbe sa teritorije sjevernog dijela Irana i pogodile su mete na jugoistoku zemlje, udaljene 1.400 kilometara.

Američka Peta flota koja vrši patrole na tom području odbila je komentarisati jutrošnja testiranja.

Iranske balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane su da mogu pogoditi Izrael, izjavio je nakon testiranja komandant raketne jedinice Revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh."Razlog zbog kojeg smo napravili naše rakete sa dometom od 2.000 kilometara je da pokažu kako se možemo suprotstaviti cionističkom režimu. Izrael je okružen islamskim zemljama i neće dugo opstati u ratu. Propast će i prije nego bude pogođen ovim raketama", rekao je Hajizadeh, prenose tamošnji mediji.

Teheran je i jučer saopćio kako su iranske oružane snage izvele nova testiranja balističkih raketa kako bi demonstrirale "moć zastrašivanja i spremnost zemlje da upotrijebi sva raspoloživa sredstva u suočavanju sa prijetnjama" koje su uperene, kako je rečeno, protiv teritorijalnog integriteta Irana.

Washington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog njegovog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute sankcije u vezi iranskog nuklearnog programa.