20. i 21. maj
51

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti BiH organizuje događaj pod nazivom "Dani akademije"

Ovom prigodom IANUBiH obilježava svoju prvu godišnjicu postojanja impresivnog djelovanja u BiH i šire.

Prvog dana održavanja navedenog događaja je planirano da se održi Godišnja skupština IANUBiH, gdje je akcenat na promociji novih članova, suradnih i redovnih, kao i počasnih članova akademije.

Akademija na svojoj prvog obljetnici će dodijeliti i tri nagrade akademije i to:

  • Nagrada “Emerik Blum” za razvoj nauke i tehnologije;

  • Nagrada “Emerik Blum” za ukupan razvoj Bosne i Hercegovine

  • Nagrada “Mak Dizdar” za mlade naučnike;

Pored navedene tri nagrade predsjednik akademije, akademik Kurjak Asim će uručiti i počasnu povelju laureatu IANUBiH.

Povodom primanja u počasno članstvo gospodina Budimira Lončara, Internacionalna akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizuje promociju knjige Tvrtko Jakovina / Budimir Lončar - Od preka do vrha svijeta. O knjizi će govoriti Zlatko Dizdarević, Žarko Papić, Tvrtko Jakovina i Budimir Lončar. Razgovor će moderirati Seid Serdarević.

Prvi dan ćemo završiti sa svečanim prijemom u Vijećnici, kao gosti predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva gospodina Ademović Jasmina. Prisutne će svojim koncertnim programom počastiti Giorgio Surian - operni pjevač , kao i Kenan Mačković- izvođač sevdalinki.

Drugi dan je rezervisan za konferenciju pod nazivom "Putevi dijaspore i domovine-dijaspora u funkciji razvoja BiH" u organizaciji razreda za dijasporu predvođenog profesoricom Selesković Edinom, voditeljicom razreda.

Raznovrsan i bogat dijapazon govornika će na konferenciji predstaviti glavna demografska kretanja u BiH, uzroke i posljedice iseljavanja, metode i načine usporavanja i tih procesa, kao i ekonomska, socijalna, kulturna i ostala kretanja u sadašnjoj dijaspori, te primjere uspješne saradnje dijaspore i domovine sveobuhvatnim pristupom povezivanju. Konferencija će predložiti i sugerisati mjere kako da se nepovoljni procesi zaustave i koriguju.