"Onečišćenje proteklo"
21

Inspekcija o pojavi bijele materije u rijeci Zujevini: Nepravovremeno prijavljen problem

B. R.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) je reagovala po prijavi da se u rijeci Zujevini nalazi bijela tvar što je izazvalo nezadovoljstvo stanovnika ilidžanskog naselja Osijek. Ali, prijava, kako kažu, je bila zakašnjela.
Za pojavu spomenute materije u rijeci KUIP je saznao nakon što je naš portal jučer poslao upit. Nedugo poslije primanja upita, isti dan, inspekcija je izašla na teren.

"Kako smo i najavili, inspekcijski nadzor kantonalnog vodnog inspektora na okolnosti onečišćenja rijeke Zujevine već je izvršen i prema informacijama s terena radi se očigledno o nepravovoremenoj prijavi. Inspektor nije mogao uočiti bilo kakve promjene u rijeci, jer je onečišćenje u međuvremenu proteklo. Napominjemo da se u slučaju ovakvih i sličnih prijava inspekcijski nadzori vrše po hitnom postupku", saopćeno je iz KUIP-a.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko sedmica na području Kantona Sarajevo desile su se dvije incidentne situacije u koritima rijeka. U naselju Butmir, Općina Ilidža, tokom rekonstrukcije mosta izvođač radova je onemogućio protok rijeke Tilave, što je za posljedicu imalo pomor ribe.

Prvog dana Kurban-bajrama u Koševskom potoku je primijećena krv za koju se pretpostavlja da je potjecala od ostataka kurbanskog mesa.