Presedan bez premca
32

Ima li dalje? Dodik bi da sam sebi bira termine suđenja u Sudu BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić, izrazio je žaljenje što Sud BiH Dodikovoj odbrani nije omogućio da predloži slobodne termine za nastavak glavnog pretresa.

Bubić ističe da su, za današnje odgađanje pretresa, dostavljeni dokazi o Dodikovom odsustvu, uz napomenu o "brojnim obavezama koje predstoje u narednom periodu". Smatra da je bilo važno da Sud odbrani pruži priliku za usklađivanje termina.

"Sud BiH odbrani nije pružio priliku da uskladimo termine, što mi je žao", navodi Bubić.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev odbrane Milorada Dodika za odgodu današnjeg ročišta zbog predsjednikovog puta u Mađarsku. Advokat je podnio zahtjev za odgodu zakazanog ročišta za 22. novembar, argumentirajući to Dodikovim zakazanim sastancima u Mađarskoj.

Najava ročišta, koja je bila evidentirana na zvaničnoj stranici Suda BiH, uklonjena je, a istovremeno je na web stranici suda objavljeno obavještenje o odgodi.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Iako je za ovo krivično djelo predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, mnogi već sada špekuliraju o mogućnosti izricanja uslovne kazne Dodiku, čime bi ostao na slobodi, ali s obavezom da ne ponovi krivično djelo za koje se trenutno tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH putem donošenja posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna. Uprkos poništenju ovog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, Dodikov potpis na objavljenom ukazu, kojeg je kao vršitelj dužnosti direktora objavio Miloš Lukić, stavlja predsjednika manjeg bh. entiteta na optuženičku klupu.