"Dogorjelo do nokata"
0

Tuzla: Sead i Fatima Šilović smrzavaju se i gladuju

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Snježnom prtinom probili smo se kroz ulicu Dine Hermana do trošne kuće Seada i Fatime Šilović, u tuzlanskom naselju Crvene Njive. Na vratima nas je dočekao 64-godišnji Sead, dok nas je, mašući rukama, u kuću pozvala 70-godišnja Fatima. U trošnoj kući, bez hrane i ogrjeva, proveli su noć na -22 stepena Celzijusa.

"Obratili smo se za pomoć našim sugrađanima, a da to nismo učinili vjerovatno bismo umrli od gladi ili bismo se smrznuli. Jedemo šta nam ko donese. Ove sedmice, uz malo hljeba, pojeli smo samo sedam krompira", počinje potresnu priču Sead.

Na zidu njihove sobe je kalendar s fotografijom Josipa Broza Tita, na stolu kutija sa lijekovima i bezbroj recepata.

"Fatima je ogluhnula, dok ja imam problema s vidom. Veoma malo vidim na lijevo oko i neophodna mi je operacija, dok na desno oko uopšte ne vidim. Išao sam na UKC Tuzla, ali me ljekari nisu htjeli operisati jer imam visok pritisak. Potom sam išao u Beograd, gdje mi je rečeno kako se mogu operisati, ali mi za operaciju treba 3.500 eura. Rekao sam im da nemam taj novac, a oni su mi izašli ususret i spustili cijenu na 2.500 eura", priča starac.

Dok sjedi u poderanoj trenerci na propalom ležaju, Seadovu priču prekida telefonski poziv. Jedan od sugrađana ga pita šta mu treba, a on odgovara odjeća i hrana. Glas nade s druge strane obećava kako će im uz odjeću i hranu donijeti i ogrjev.

"Nemamo djece, faktički nemamo nikog svog. Pomažu nam dobri ljudi, ali ove zime nam je najteže. Ja ne vidim, ne mogu izaći ni pred kuću, tako da se za mene brine supruga Fatima. Ona me kupa, hrani, presvlači... Kada bih progledao, bilo bi nam puno lakše", jada se starac Sead.

Otkako je zahladnjelo dobijaju pomoć od sugrađana. Donose im hranu, odjeću, ugalj, drva... Međutim, za adekvatnije zbrinjavanje ove ugrožene porodice neophodno je prikupiti novčana sredstva koja bi pomogla Seadu da ode na operaciju očiju, a ostatak bi bio utrošen za sanaciju oronulog stambenog objekta.

Do petka u 21 sat traje akcija prikupljanja potrepština za porodicu Šilović, a svi oni koji im žele pomoći svoje priloge mogu donijeti u videoteku Gizmo u naselju Irac.

Svi drugi koji žele pomoći Seadu i Fatimi mogu to učiniti uplatom na žiroračun u Hypo Alpe Adria banci, broj računa: 153 77 67 444. Kontak telefon porodice Šilović je 035/280-310.