Humanitarne akcije
209

Trinaestogodišnji dječak iz SAD-a pripremio sportske pakete vršnjacima u BiH

FENA
Pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme poplava i poslije njih stizala je sa svih strana, iz zemlje, regije i svijeta. Međutim, veliki dio te pomoći bile su bazične stvari, ali neki od donatora potrudili su se da pomoć izmami i osmijeh na licu unesrećenih.

Kreativnost je svakako na strani mladih pa je tako Benjamin Burlović, dječak od 13 godina, rodom iz Bosne i Hercegovine, sa adresom u Pittsburgu, Pennsylvania, Sjedinjene Američke Države, svojim zemljacima, vršnjacima, u bh. gradovima koji su pogođeni nevremenom odlučio pokloniti sportsku opremu.

Burlović u razgovoru za Agenciju Fena kaže da je njegova ideja bila na raspust u BiH ponijeti svoju sportsku opremu koju je prerastao, ali da je uz pomoć svojih prijatelja skupio 200 kilograma nove sportske opreme.

Ideju je nazvao "Soccer United", a u okviru nje prikupio je 60 novih lopti, 300 novih šorceva, 260 majica, jakne, pantalone, kopačke i drugu sportsku opremu.

Prije nekoliko dana posjetio je SOS Dječije selo u Sarajevu i jedan fudbalski klub u sarajevskom naselju Vogošća kojima je uručio donaciju od oko 50-ak sportskih kompleta, toliko je kaže mogao ponijeti kada je krenuo za BiH, a ostatak će poslati naredni mjesec kada riješi probleme vezane za transport.

Zajedno s roditeljima radi na organizaciji dostave 90 posto robe.

Njegovi roditelji kažu da su shipping troškovi neočekivano visoki kao i carina na bh. granici.

"Sva pomoć u ovim naporima je dobro došla, što se prije nađe način da roba stigne do bh. mladih fudbalera više će osmjeha biti na mladim licima kako u BiH tako i u SAD-u", kazala je Amela Burlović, Benjaminova majka.

Benjaminova želja je da obraduje mlade zmajeve, buduće zvijezde, veliki je fan nogometne reprezentacije BiH i prati sve igrače i njihove karijere.

Fudbal mu je, kako kaže, najveća inspiracija i motivacija.

"Ne volim uređivati dvorište, ali kada znam da ću poslije ići vježbati slobodan udarac ili korner, nije mi mrsko, znam da i u BiH ima mojih vršnjaka koji imaju ista osjećanja za loptom", istakao je Benjamin.

Dodao je i da je s velikim paketom, kada riješi pitanje transporta, mogao poslati svu opremu, ali je ponio jedan dio sa sobom jer je želio vidjeti osmjehe vršnjaka, zemljaka, kada dobiju novu loptu, kopačke, dres...

"Sreća vršnjaka, pogotovo onih čija je mjesta zadesila poplava, a koji će naredni mjesec dobiti opremu mi je i više nego dovoljno zauzvrat. Možda nekada budemo i igrali skupa", rekao je Burlović.