|

Tarik Rovčanin posjetio AGC kliniku u Sarajevu i besplatno obavio pretrage

Tarik Rovčanin posjetio AGC kliniku u Sarajevu i besplatno obavio pretrage
834
L. K.
7.11.2019. u 10:31
10
komentara
834

dijeljenja
Tarik Rovčanin posjetio AGC kliniku u Sarajevu i besplatno obavio pretrage Tarik Rovčanin
Oboljeli Tarik Rovčanin je, pored brojnih novčanih donacija, dobio i besplatno liječenje i dijagnosticiranje u laboratoriji AGC poliklinike u Sarajevu.
Direktor Adis Kandić kazao nam je kako će on i njegov tim učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli dječaku.

"S obzirom na to da je naša institucija ALEA Genetički Centar u stanju da provede najkompleksnije genetske analize, čim smo se javili bili smo sigurni da možemo nešto učiniti za Tarika", kazao nam je doktor Rijad Konjhodžić.

Dječak je s nanom Zinajdom jučer posjetio genetsko savjetovalište, gdje su mu pregledani nalazi od ranije.

"U prethodnim analizama u Turskoj utvrđena je mutacija na SCN1A genu, koja se dovodi u vezu sa Dravetovim sindromom, Tariku je sada potrebna farmakogenetička analiza radi odabira terapije. ALEA Genetički Centar će Tariku napraviti simultanu analizu 570 gena odgovornih za sintezu molekula koje imaju ulogu u metabolizmu lijekova, i na osnovu toga dati preporuke za podobnost terapije", objašnjavaju iz klinike.

Dodaju kako je njihov prioritet, dužnost i obaveza pomoći dječaku.

"Nadamo se da ćemo doprinijeti njegovom putu u normalno djetinjstvo pa onda i u uspješnog Bosanca i Hercegovca. Malo nam je žao što se kod ovako složenih procedura automatski podrazumijeva da se ne rade u Bosni i Hercegovini pa naši ljudi troše vrijeme i novac putujući u inozemstvo, ali to je tema za neki drugi put. Tarikov uzorak očekujemo danas, a rezultati analize bi trebali biti gotovi unutar 10 dana", zaključuju.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...