Pripreme SDI Bosna u Leedsu
0

Što ne može država, mogu humanitarci u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
U srijedu navečer je Bosanska kuća u Birminghamu odisala humanošću i sportom. Naime, gosti bosanskohercegovačke zajednice u Birminghamu su bili članovi SDI Bosna Sarajevo, Dženita Klico, Hurmija Mujić, Damir Muratović i Dževad Pandžić, koji se od početka marta u organizaciji britanskog biznismena Vica Fergusona nalaze u Leedsu na pripremama za predstojeće Paraolimpijske igre koje se krajem augusta održavaju u Londonu. U njihovoj pratnji su bili pomoćni trener Alem Rahmanović i članovi Bosanskohercegovačke zajednice iz Yorkshirea, Denis Terzić, Enes Supuk i Senada Kovačević.

Druženje je proteklo u srdačnoj atmosferi. Nakon zajedničke večere naši sportisti su se lično predstavili svim prisutnim, a o njihovom sportskom učinku govorio je njihov pomoćni trener Alem Rahmanović, koji je istakao da su Dževad Pandžić i Dženita Klico bili učesnici Olimpijade u Pekingu, da je Dževad već ostvario olimpijsku normu te da je siguran učesnik Paraolimpijade u Londonu.

Pred vratima Londona je i Dženita Klico, koja već na treninzima sa lakoćom postiže olimpijsku normu. Nakon ovih priprema i Hurmija Mujić i mladi Damir Muratović na narednom atletskom mitingu, koji će biti održan u Hrvatskoj, očekuju da će ostvariti olimpijsku normu. Za sve njihove dosadašnje i buduće rezultate svi skupa su nagrađeni aplauzom Bosanca i Hercegovaca prisutnih u Bosanskoj kući.

Goste je pozdravio menadžer Bosanske kuće Anes Cerić, koji je predstavio aktivnosti koje se odvijaju u Birminghamu i obavijestio ih da su se bosanskohercegovačke asocijacije, odnosno njihovi članovi, odazvali humanitarnom pozivu Bosnia Appeal i prikupili donacije za naše sportiste kako bi im olakšali boravak i pripreme u Engleskoj.

Ukupno je prikupljeno 1415 funti, od čega je Bosanskohercegovačka zajednica iz Birminghama prikupila 680 funti. Na zabavi u Coventryju je prikupljeno 335 funti, krovna organizacija naših građana u Velikoj Britaniji Bosnia UK Network je sa svog računa izdvojila 300 funti, dok je bh. asocijacija iz Derbyja dala 100 funti. Olimpijac Dževad Pandžić se u ime svih prisutnih zahvalio našim građanima za pomoć i iskaznu humanost.

Također, iskoristio je priliku da se zahvali našim zemljacima u Leedsu te Vicu Fergusonu i gospođi Jil, koji im također svakodenvno pomažu. Naravno i njihove mogućnosti su ograničene. To potvrđuju i riječi Denisa Terzića koji kaže da našim sportistima svakodnevno samo za prijevoz treba 120 funti, a da taj novac nije osiguran.

Ova donacija će biti potrošena za to, a naši građani u Batleyju u subotu organizuju donatorsku večeru od koje će prihod ići za daljnje finasiranje naših sportista i njihove pratnje. Nakon svega, ipak ostaje gorak okus zbog odnosa naše države prema sportistima SDI Bosna i reprezentativcima BiH, koja ovakvim zaslužnim sportisitima nije u stanju osigurati ni minimalne uslove za treniranje, normalno putovanje i nesmetan odlazak na takmičenje.

Kakvi su uslovi u Leedsu najbolje govore riječi mladog Damira Muratovića koji kaže da niko od njih nije trenirao u boljoj teretani i nikada do sada nisu imali kvalitetnije uslove. Izgleda da, što ne može država Bosna i Hercegovina, mogu Vic, Jil i naši državljani iz Engleske. Humanitarna organizacija Bosnia Appeal će i dalje voditi akciju na prikupljanju sredstava za naše sportiste kako bi nesmetano završili pripreme.