{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Što ne može država, mogu humanitarci u Velikoj Britaniji

S
16.3.2012. u 17:59
0
1
Što ne može država, mogu humanitarci u Velikoj Britaniji
0
U srijedu navečer je Bosanska kuća u Birminghamu odisala humanošću i sportom. Naime, gosti bosanskohercegovačke zajednice u Birminghamu su bili članovi SDI Bosna Sarajevo, Dženita Klico, Hurmija Mujić, Damir Muratović i Dževad Pandžić, koji se od početka marta u organizaciji britanskog biznismena Vica Fergusona nalaze u Leedsu na pripremama za predstojeće Paraolimpijske igre koje se krajem augusta održavaju u Londonu. U njihovoj pratnji su bili pomoćni trener Alem Rahmanović i članovi Bosanskohercegovačke zajednice iz Yorkshirea, Denis Terzić, Enes Supuk i Senada Kovačević.
Druženje je proteklo u srdačnoj atmosferi. Nakon zajedničke večere naši sportisti su se lično predstavili svim prisutnim, a o njihovom sportskom učinku govorio je njihov pomoćni trener Alem Rahmanović, koji je istakao da su Dževad Pandžić i Dženita Klico bili učesnici Olimpijade u Pekingu, da je Dževad već ostvario olimpijsku normu te da je siguran učesnik Paraolimpijade u Londonu.

Pred vratima Londona je i Dženita Klico, koja već na treninzima sa lakoćom postiže olimpijsku normu. Nakon ovih priprema i Hurmija Mujić i mladi Damir Muratović na narednom atletskom mitingu, koji će biti održan u Hrvatskoj, očekuju da će ostvariti olimpijsku normu. Za sve njihove dosadašnje i buduće rezultate svi skupa su nagrađeni aplauzom Bosanca i Hercegovaca prisutnih u Bosanskoj kući.

Goste je pozdravio menadžer Bosanske kuće Anes Cerić, koji je predstavio aktivnosti koje se odvijaju u Birminghamu i obavijestio ih da su se bosanskohercegovačke asocijacije, odnosno njihovi članovi, odazvali humanitarnom pozivu Bosnia Appeal i prikupili donacije za naše sportiste kako bi im olakšali boravak i pripreme u Engleskoj.

Ukupno je prikupljeno 1415 funti, od čega je Bosanskohercegovačka zajednica iz Birminghama prikupila 680 funti. Na zabavi u Coventryju je prikupljeno 335 funti, krovna organizacija naših građana u Velikoj Britaniji Bosnia UK Network je sa svog računa izdvojila 300 funti, dok je bh. asocijacija iz Derbyja dala 100 funti. Olimpijac Dževad Pandžić se u ime svih prisutnih zahvalio našim građanima za pomoć i iskaznu humanost.

Također, iskoristio je priliku da se zahvali našim zemljacima u Leedsu te Vicu Fergusonu i gospođi Jil, koji im također svakodenvno pomažu. Naravno i njihove mogućnosti su ograničene. To potvrđuju i riječi Denisa Terzića koji kaže da našim sportistima svakodnevno samo za prijevoz treba 120 funti, a da taj novac nije osiguran.

Ova donacija će biti potrošena za to, a naši građani u Batleyju u subotu organizuju donatorsku večeru od koje će prihod ići za daljnje finasiranje naših sportista i njihove pratnje. Nakon svega, ipak ostaje gorak okus zbog odnosa naše države prema sportistima SDI Bosna i reprezentativcima BiH, koja ovakvim zaslužnim sportisitima nije u stanju osigurati ni minimalne uslove za treniranje, normalno putovanje i nesmetan odlazak na takmičenje.

Kakvi su uslovi u Leedsu najbolje govore riječi mladog Damira Muratovića koji kaže da niko od njih nije trenirao u boljoj teretani i nikada do sada nisu imali kvalitetnije uslove. Izgleda da, što ne može država Bosna i Hercegovina, mogu Vic, Jil i naši državljani iz Engleske. Humanitarna organizacija Bosnia Appeal će i dalje voditi akciju na prikupljanju sredstava za naše sportiste kako bi nesmetano završili pripreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: