Humanitarne akcije
1

Škotlanđani ponovo obradovali dječaka Stefana Savića

Klix.ba
Stefan Savić
Stefan Savić
Stefan Savić, 14-godišnji dječak iz okoline Laktaša, uskoro će putovati u Veliku Britaniju kako bi bio podvrgnut završnoj operaciji lica.

Kada je prije deset godina vojnik britanskog bataljona Wayne Ingram upoznao malog Stefana, nije mogao ni zamisliti da će u narednim godinama postati veliki prijatelji.

Dječak iz Laktaša rođen je sa rijetkim deforimitetom lica, Tessierovim rascjepom, zbog kojeg je imao problema sa vidom i disanjem.

Kako bi mu pomogli, Ingram, Calvin Stone i Sandie West odmah su pokrenuli humanitarnu akciju u Velikoj Britaniji koja je ubrzo urodila plodom.

Ingram sa Stefanom 2003. godine
Ingram sa Stefanom 2003. godine
Skupljeno je 85.000 funti, a Stefan je iz Laktaša otišao na prvu operaciju. Planirano je da u aprilu ide na završnu operaciju koja će koštati 15.000 funti. Ingram, bivši 44-godišnji vojnik, ponovo je uskočio u pomoć kako bi pomogao dječaku.

Pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja novca za bolničko liječenje i smještaj jer se hirurg David Dunaway, koji ga je i prvi put operisao, odrekao svoje naknade koja je iznosila preko 10.000 funti. Cijela akcija pokrenuta je preko popularnog britanskog lista The Daily Record.

"Stefanova priča dirnula je čitatelje Recordsa. Njegova porodica svakodnevno dobija poruke podrške. Škotska ima posebno mjesto u Stefanovom i srcima članova njegove prorodice. Znali smo da će mu biti potrebna još jedna operacija i nismo ih htjeli ostaviti same u ovome. On je hrabar dječak, nikad ga nisam vidio da plače", kazao je Ingram koji je u BiH bio kao član britanskog bataljona mirovnih snaga.

"Zahvaljujemo se Škotlanđanima na njihovoj ljubaznosti i humanosti", kazala je Stefanova tetka Džejna.