Nema rješenja?
757

Samohrana majka Mirjana nema novca za kiriju, ona i dijete možda završe na ulici

E. A.
Mirjana Ćuković, samohrana majka iz Goražda sa svojom maloljetnom kćerkom bukvalno će ostati na ulici ukoliko nadležne institucije hitno ne reaguju i nađu bilo kakav smještaj ovoj porodici.

Mirjana je sa kćerkom do prije izvjesnog vremena živjela kao podstanar u stanu u zgradi Titanik u Goraždu koji je u međuvremenu prodat. Svakog trenutka bi trebala iseliti iz stana, ali nema gdje jer nije u mogućnosti osigurati sredstva za kiriju.

Nezaposlena je, a suprug je od posljedica bolesti preminuo prije godinu dana, i iza njega je ostala nezamislivo mala penzija koju ostvaruje njena kćerka u iznosu od 60 KM, te dječiji dodatak što ukupno iznosi oko 100 KM. I za kiriju koju je do sada plaćala Mirjana već duguje 300 KM.

"Bukvalno smo sada na ulici, dijete će mi možda u hodniku spavati, ja ne znam šta da radim, čekam javne radove da bih mogla nešto zaraditi, radim svakakve poslove, nije me stid ničega, ali to nam ne može pokriti kiriju. Neće da pomognu, drugima daju, a ja nemam gdje, ja stvarno ne znam šta da radim više", kaže kroz suze Mirjana koja se za pomoć obratila medijima.

Preživjeti sa 100 KM sigurnih primanja mjesečno bilo gdje u BIH bilo bi pravo umjeće, nedovoljno čak za hljeb ili vodu. Siromaštvo i beznađe su Mirjanina svakodnevnica već duži period, a očajna majka spremna je raditi bilo kakve poslove da bi svojoj kćerki omogućila krov nad glavom i dovoljno hrane.

"Dok je muž bio živ mi smo plaćali kiriju redovno, sada više nemam, komšinica mi je donijela djetetu da jede. Stid me, ne bih voljela da mi dijete sutra gledaju drugačije što tražimo pomoć, ali ja ne znam šta više da uradim", kaže Mirjana.

U Centru za socijalni rad tvrde kako nemaju načina da osiguraju smještaj za Mirjanu i njenu kćerku, najavljuju da će uputiti zahtjev kantonalnoj vladi da izdvoji sredstva za plaćanje kirije, a adresa je, ističu i nadležna gradsku služba. Tamo pak tvrde kako nisu nadležni za konkretan slučaj te da se stanovi dodjeljuju isključivo na osnovu bodovnih lista, te da je za ovakve slučajeve nadležan Centar za socijalni rad.

U trenutku dok samohrana majka bez posla očajno pokušava obezbjediti elementarne uslove života maloljetnom djetetu, sve drugo, osim stvarne podrške i pomoći postaje besmisleno.

Ko želi da pruži podršku i pomoć porodici Ćuković, majci se može obratiti putem broja 062 754 551.

Za novčane uplate iz BiH: Moja banka Goražde 134-620-10030520-80