Donirajte
1.4k

Projekt "Marš u školu": Selma Selman se bori za bolje sutra romskih djevojčica

A. P.
Selma Selman, bosanskohercegovačka umjetnica svjetskog glasa koja živi i stvara u New Yorku, pokrenula je novi projekt kojim pomaže školovanje romskih djevojčica u našoj zemlji. Ova vrijedna aktivistica u okviru fondacije "Marš u školu" već treću godinu prikuplja novac za romsku djecu u rodnom Bihaću, a namjera joj je da se obim aktivnosti proširi.
Projekt "Get The Heck To School/Marš u školu" ima za cilj povećati broj djece iz ove marginalizirane grupe u školskim klupama, a kako ističe Selma, želja joj je da se sa 15 posto, koliko ih sada redovno pohađa nastavu, taj broj podigne na 95 posto.

Jedino na taj način može se prekinuti krug siromaštva u Istočnoj Evropi nastao nakon višegodišnjih propalih programa.

Selma ističe tri najveća problema koja su do toga dovela: Mali procenat romske djece ide u školu zbog percepcije zajednice da će im posao donijeti više šansi od edukacije. Djevojčice rano udaju zbog shvatanja da će im brak donijeti više šansi od obrazovanja, a u svemu važnu ulogu igra i diskriminacija romske djece u društvu koja ih obeshrabruje i traumatizuje i zbog čega ih sve manje ide u školu. Tako nastaje krug siromaštva.

Selmin projekt ima za cilj djevojčicama koje su posebno ranjiva kategorija društva osigurati punu stipendiju i mentorstvo, kao i ručak u školi. Na taj način želi spriječiti dječije brakove, a pojedincima dati šansu da postanu uzori u svojim sredinama. Iako se dosad primjenjivao samo u Bihaću, cilj je da se proširi i doprinese boljoj budućnosti Roma.

Dvadesetosmogodišnja Selma danas je angažovana umjetnica sa međunarodnom karijerom koja živi i stvara na relaciji Evropa - Amerika. Magistrirala je na univerzitetu Syracuse na temu slobode, migracije, uništavanja patrijarhata i ekonomije u BiH.

Njeno djetinjstvo nije bilo lako jer je njena porodica živjela od prikupljanja željeza. Upravo ta iskustva isklesala su njen talenat i učinila je veoma zanimljivom umjetnicom koja glasno progovara o diskriminaciji, siromaštvu, kapitalizmu, ličnim bitkama i borbi romske zajednice.

Sve informacije o načinu doniranja možete naći na ovom linku.