Inicijativa Fondacije "Nedim"
0

Potrebno 35.000 KM za otvaranje "senzorske sobe" u Sarajevu

Piše: J. H.
U utorak, 21. februara, u sarajevskojm klubu Cinemas Sloga će se održati humanitarni koncert za prikupljanje sredstava za opremanje senzorske sobe koja će služiti liječenju, rehabilitaciji i okupaciji djece i omladine. Ovakav vid liječenja još uvijek ne postoji u Sarajevu iako je prijeko potreban.

Fondacija za podršku u liječenju, rehabilitaciji i okupaciji djece i omladine u FBiH "Nedim" postoji nešto više od sedam mjeseci. Kako nam je rekao Muhidin Ćosović, jedan od pokretača projekta i otac četverogodišnjeg dječaka Nedima, djeteta sa posebnim potrebama, Fondacija je trenutno okupirana projektom prikupljanja sredstava za kupovinu medicinske opreme, tzv. "senzorske sobe" koja služi za tretman djece s motoričkim oštećenjima, oštećenjima čula te djece s dijagnozom autizma.

"Od 1. marta ćemo imati desetero djece sa posebnim potrebama kojima ćemo svakodnevno pomagati. Kupovina "senzorske sobe" bi unaprijedila rad sa djecom i omladinom i podigla ga na jedan viši nivo", kaže Muhidin.

Trenutno im je, kaže, prioritet sakupljanje sredstava na humanitarnom koncertu koji će se 21. februara održati u sarajevskom klubu CInemas Sloga.

"Na kocertu će nastupiti Armin Muzaferija, Tribun band, grupa Otisak, Almir Hukelić Aka, Dunja Fazlić i drugi. Karte po cijeni od 5 KM svi mogu kupiti ispred BBI centra i kod Vječne vatre. Sav prihod od prodaje je namijenjen fondu Fondacije. Pokrenut je i Humanitarni broj 090 290 046, jednim pozivom donirate 1 KM", kaže Muhidin.

"Senzorska soba" postoji samo u Banjoj Luci, a, kako kaže naš sagovornik, da ih ima i tri bilo bi malo.

"U našem radu se susrećemo sa problemima nedovoljnog prostora i nedostatka finansija. Sva nadležna ministarstva su ostala gluha i nijema na naše zahtjeve. Ono što je važno jeste činjenica da je ovo prva ustanova koja ima cilj napraviti jedan kontinuitet u liječenju. Mi imamo takva iskustva iz Slovenije i Hrvatske koja želimo primijeniti i u našoj zemlji", pojašnjava Muhidin.

Kroz Fondaciju, kaže Muhidin, educiraju roditelje da rade sa svojom djecom sa posebnim potrebama.