Mala penzija
320

Porodica Tanjo iz Goražda u požaru je izgubila dom i sada trebaju pomoć

E. A.
Porodici Selima Tanja iz naselja Čitluk kod Goražda potrebna je pomoć u izgradnji novog doma. Tročlana porodica je ostala bez kompletne imovine nakon što je u požaru koji se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim satima u potpunosti izgorjela kuća u kojoj su proveli cijeli život.

"Mene i ženu je spasio sin koji je bio budan. Nisam vjerovao šta se dešava, ali on nas je uspio izgurati iz kuće. Ja sam pokušavao ući da spasim bar nešto, ali sve je izgorjelo u roku od pola sata. Uspio sam samo sinovu jaknu uzeti iz kuće. Sve nam je izgorjelo što smo imali, nemam čak ni lične dokumente", kaže Selim Tanjo.

Gradska komisija koja je obišla zgarište napravit će procjenu štete, međutim očigledno je da je riječ o totalnoj šteti koju je pretrpjela porodica, s obzirom da je od kuće ostalo samo zgarište.

Selim je penzioner koji je radni vijek proveo u namjenskoj industriji, a minimalna penzija dostatna je samo za puko preživljavanje. Porodici je zato potrebna pomoć za izgradnju novog doma koju su započeli ranije, ali zbog skromnih primanja do sada su uspjeli izgraditi samo temelje i ploču. U ovom trenutku smješteni su kod rodbine, a apel da im se pomogne stigao je i iz Mjesne zajednice Berič.

"Ljudima je zaista teško, čovjek ne voli da moli u javnosti za pomoć, ali ovdje je potrebno da se pomogne. Sa minimalnom penzijom on nije u mogućnosti ni da preživi, zato apelujemo na sve one koji su u mogućnosti da pomognu porodici Tanjo da im se sagradi dom i nabave najneophodnije stvari jer su bukvalno ostali bez svega, sve što su godinama stvarali izgubili su. Pozivam sve ljude koji mogu pomoći, ali i vlasti da pomognemo ovoj porodici", kaže Samir Tabaković, predsjednik Mjesne zajendice Berič.

Zanimljivo je da u požaru nije izgorio jedino Kur'an koji su vatrogasci pronašli u kući.

"Dok su gasili vatru, jedan od vatrogasaca mi je donio Musaf, sve oko njega je izgorjelo samo je on ostao netaknut. Hvala bogu pa mi je bar ta knjiga ostala iz kuće, a ovo ostalo ćemo valjda nekako stići", kaže Selim Tanjo.

Broj žiro računa na koji se mogu uplatiti sredstva za pomoć porodici Tanjo otvoren je na ime Selima Tanja kod ZiraatBank BH.

Broj žiro računa na koji se mogu izvršiti uplate:186-261-03316806-75

Svi oni koji žele kontaktirati porodicu u vezi pomoći mogu se obratiti na broj telefona 062/134-841.