Potrebno 15.000 eura
1.3k

Pomozimo Velidi Šarak da ponovo ima normalan život

Piše: M. N.
Dvadesetosmogodišnja Velida Šarak uputila je apel svim dobrim ljudima da joj pomognu u liječenju i povratku normalnom životu.

U januaru 2016. godine bila je na rutinskoj operaciji nosa nakon koje je greškom ljekara doživjela komplikacije gdje se, kako kaže, na vrhu njenog nosa preko noći pojavila nekroza (odumiranje tkiva).

"Počela je da zahvata sve više i više zdravog tkiva koje je rezano i rezano do toga da je moje lice unakaženo, da sam trpjela velike bolove i proživjela pravi emotivni pakao iz kojeg ni sama ne znam na koji način sam izašla. Tada sam imala 26 godina, do tada sam imala normalan život ispunjen ljubavlju, zadovoljstvom, stalnim smijehom i duhom kakav samo neko iz Sarajeva može imati. Za nekoga tih godina osnovni problemi su bili kako doći do egzistencije, pronaći pravi posao, što sam uspjela, izaći s društvom i zabaviti se i vjerovati da će se pojaviti onaj pravi muškarac s kojim ću osnovati porodicu i imati zdravu djecu.

Tog dana kada je urađena moja prva operacija svi ti problemi i snovi su postali tako mali i minorni, sada već, čini mi se nakon dvije godine, i izgubljeni. Moj jedini problem već dvije godine je fizičke i psihičke prirode, jer ja više nemam nos, nemam samopouzdanje, nemam volju i teško da imam i želju za neke stvari koje su normalne za djevojku mojih godina. Preko nosa nosim flaster, često biram onaj koji je najbliži mojoj boji kože i možete samo zamisliti kako teško izađem među sve one ljude s kojima moram komunicirati, susretati se i raditi, a moram, protiv sebe, protiv stida, protiv bola, protiv svakog dana, iznova se boriti. Zamislite da se nakon rutinske operacije probudite i u ogledalu ugledate stranca, nekoga ko više nema normalan život, čiji su svi snovi srušeni, nekoga s kim se morate upoznati i naučiti živjeti, nekog novog vas čiji dio tijela nedostaje, čija je duša isparana, djevojku koja je iskreni smijeh zamijenila prisilom, kompleksom, tugom i bolom...", napisala je u svom obraćanju.

Imala je četiri operacije do sada, a na svaku je išla s ogromnom nadom i željom da se iz narkoze probudi s nosom koji više neće kriti i na koji će normalno disati. Nažalost, to se nije desilo.

Javljala se mnogim klinikama, ali predračuni koje su slali su bili enormno visoki. Velida živi s majkom penzionerkom i mlađim bratom koji ne radi, a mora podmirivati i kredit koji je podigla za obnovu kuće. Ovo sve ju je guralo da ide naprijed i radi, a sada moli sve da joj pomognu da vrati svoj život.

"Ovaj put moj stari život košta 15.000-20.000 eura, a što ću finalno znati kada odem na prvi pregled koji je zakazan u martu ove godine. Molim vas, ukoliko ste u prilici pomozite mi da se vratim, da živim, da se borim, ne da odem iz svoje zemlje u kojoj sam pred sami rat rođena, tokom kojeg sam odrastala, u kojem mi je otac bio borac, kojeg su ubili mir i borba za egzistenciju", napisala je Velida.

Udruženje Pomozi.ba doniralo je 2.000 KM, ali je potrebno još mnogo novca. Pomoći možete pozivom na broj 17013 i tim putem donirate 2 KM ili uplatama na račune.

Velida Šarak Humska 104, Sarajevo Tel. 061 374 077

Za uplate iz BiH:

Transakcijski račun: 1541109999487852

Za uplate iz inozemstva: IBAN: BA391541109999487852 SWIFT: UPBKBA22

Svrha uplate: Za Velidu Šarak

Primalac: Velida Šarak Humska 104, Sarajevo

Paypal: [email protected]

Za uplate na račun organizacije Pomozi.ba u Austriji

ERSTE BANK IBAN: AT64 2011182266475400 BIC: GIBAATWWXXX Wien, Oestereich Name: hilfhelfen-pomozi.ba Verwendungszweck: Velida Šarak