Humanitarne akcije
971

Pomozimo porodici Selman: Sedmero djece sa roditeljima živi bez ikakvih primanja

Klix.ba
Na području općine Stolac je nastanjena deveteročlana porodica Selman. Od ukupno devet članova, sedmero su djeca uzrasta od 1 do 14 godina, i sa narednom školskom godinom njih šestero će pohađati osnovnu školu.

Porijeklom su iz sela Sažići kod Travnika. Da napuste svoj rodni kraj natjerala ih je nemogućnost da prehrane svoju djecu i pruže im osnovne uslove za život. U potrazi za egzistencijom, već dugi niz godina su se selili od jednog do drugog mjesta. Tako je jedno vrijeme ova porodica provela na području Hrvatske, odakle su protjerani zbog rada na crno. Naime, otac je obavljao posao pastira u jednom seoskom domaćinstvu, nažalost bez potrebnih dozvola.

Vrativši se nazad u Bosnu i Hercegovinu, nastavili su svoju seobu u potrazi za parčetom neba, a javljajući se na oglas za posao pastira, porodica Selman se doselila u Stolac. Dobivši platu i smještaj, ponadali su se da im se sreća napokon osmjehnula. Međutim, sve to nije dugo trajalo. "Gazda" im je, bez ikakvog obrazloženja, rekao da mu više nisu potrebni radnici. Bio je mjesec decembar, djeca u sred školske godine, a Selmanovi ponovo na ulici.

Saznavši za stanje u kojem se nalazi ova porodica, građani Stoca su iskazali svoju solidarnost, na način kako i koliko je ko mogao. Jedan od sugrađana je ustupio svoju kuću na privremeno korištenje, a drugi su donosili pomoć u namirnicama, odjeći, pelenama...

Već duže od četiri godine porodica Selman je nastanjena na području općine Stolac. Nemaju vlastiti dom, pa su prinuđeni da se skoro svako pola godine sele iz jedne u drugu, obično neuslovnu stambenu jedinicu, koju im neko od sugrađana ustupi na besplatno korištenje. Životare, bez ikakvih redovnih novčanih primanja, te nemaju nikakav oblik socijalne pomoći! Otac je vrlo radišan čovjek, ali uprkos tome, vrlo rijetko uspije dobiti neki nadničarski posao. Preživljavaju zahvaljujući milosrđu dobrih ljudi koji im pružaju pomoć u hrani i odjeći za njihovu djecu.

"Pretežno se najedemo više samog hljeba, nego ičeg drugog... djeca više puta odu u školu gladni nego siti", govori majka kroz suze.

Kako bi se pružila konkretna pomoć, u smislu prevazilaženja teškog socijalno-ekonomskog stanja odnosno "krajnjeg siromaštva", kroz osiguranje vlastitog doma i uspostavljanje ekonomske stabilnosti za porodicu Selman, zajedno sa prijateljima i partnerskim organizacijama udruženje građana "EkoTUR Stolac" pokrenulo je kampanju prikupljanja novčanih sredstava potrebnih za realizaciju "Program socijalnog zbrinjavanja i uspostavljanja ekonomske stabilnosti deveteročlane porodice Selman".

Realizaciju programa možete podržati uplatom novčanih donacija na: PAYPAL RAČUN ORGANIZACIJE: [email protected] ili na sljedeće bankovne račune:

DONACIJE U BAM (KM) Transakcijski račun: 3382702250600630

DONACIJE U OSTALIM VALUTAMA IBAN Broj računa: BA39 3382 7048 5060 1046 SWIFT: UNCRBA 22

UniCredit Bank d.d. Mostar, BiH Naznaka/svrha: Donacija za ''Program Selman'' OSNOVNI PODACI O ORGANIZACIJI: UDRUŽENJE: EkoTUR Stolac Indetifikacioni broj: 4227620440000 Adresa: Vlatka Mačeka bb 88360 Stolac Bosna i Hercegovina, Kontakt telefon: +387 61 480 971 E-mail: [email protected]