Apel za pomoć
1.4k

Pomozimo osmogodišnjoj Mirsadi iz Tuzle u borbi s cerebralnom paralizom

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Osmogodišnja Mirsada Čikarić iz tuzlanskog naselja Gornji Mosnik nažalost nema djetinjstvo kao njene vršnjakinje. Naime, mjesec dana nakon rođenja ovoj djevojčici je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Teška je svega 17 kilograma, ne može se samostalno kretati, a oštećen joj je i centar za govor.

"Mjesec dana nakon rođenja doktori su mi rekli da Mirsada ima cerebralnu paralizu te da u toku života neće moći sama ni hljeb staviti u usta. Pomirila sam se s tim i krenula u ovu tešku borbu, koju dodatno otežava i epilepsija koja joj je također dijagnosticirana", kaže za Klix.ba Mirsadina majka Šemsa.

Mirsada dane provodi u trošnoj i neuslovnoj kući s majkom, desetogodišnjim bratom Robertom koji je u vrijeme posjete ekipe portala Klix.ba bio u školi i sedmogodišnjom sestrom Mirelom.

Na teškom životom putu Mirsadi bi donekle pomogla i specijalizirana kolica, a za kupovinu je neophodno blizu pet hiljada konvertibilnih maraka.

Ovaj iznos Šemsa koja je samohrana majka i nema nikakve pomoći od oca svoje djece, u ovom trenutku nije u mogućnosti obezbjediti, pa joj je potrebna podrška svih dobrih ljudi.

"Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona bi mi refundirao 700 KM za kolica, a ostatak je na meni da prikupim. Ova kolica mojoj Mirsadi bi veoma pomogla, jer ona sad jedino može ležati u krevetu. S obzirom da je nepokretna, problemi su nastali i sa dekubitisom, što dodatno usložnjava situaciju", navodi Šemsa.

Ističe i da sa svoje troje djece živi od socijalne pomoći i naknade za tuđu njegu i pomoć, ali da je sav novac usmjeren na njenu Mirsadu.

"Moram joj obezbjediti specijalnu hranu, pelene, kreme, a socijalna pomoć svako malo kasni, pa se ni na taj novac u potpunosti ne mogu osloniti. Mirsada je nedavno za jačanje kostiju dobila preporuku od ljekara da svaki dan prima injekcije, a svaka košta 40 KM. Vrlo rado bih počela raditi bilo gdje, međutim to je nemoguće u ovoj situaciji, jer o Mirsadi koja je stopostotni invalid nema ko brinuti", dodaje Šemsa.

Svi oni koji žele porodicu Čikarić mogu posjetiti u ulici Zlatana Mešića br. 138 u naselju Gornji Mosnik u Tuzli ili kontaktirati na broj telefona 062/659-601

Broj računa u NLB banci je: 13 21 00 200 91 28 222.