Humanitarne akcije
109

Pomozi.ba pokrenuo humanitarni telefon za pomoć sirijskom narodu

Piše: M. N.
Fotografija iz 2013. godine (Foto: Pomozi.ba)
Fotografija iz 2013. godine (Foto: Pomozi.ba)
Organizacija Pomozi.ba već godinama radi na prikupljanju donacija za pomoć sirijskom narodu i izbjeglicama. Prikupljali su brašno za hljeb koji su konvojima vozili u Siriju i nahranili gladne. Sada su pokrenuli i humanitarne telefone i jednim pozivom možete donirati 1 ili 2 KM.

Brojevi na koje možete pozvati su 090 291 091 - donirate 2KM i 090 290 029 - donirate 1KM. Pozivi se odnose samo na BH Telecom mrežu.

Prvi put su posjetili Siriju 2013. godine, odnosno mjesto koje se nalazi na granici sa Turskom. Posjetili su mobilnu bolnicu u kojoj su bila većinom djeca koja su postala invalidi zbog ranjavanja.

"Iz Bosne je tada išlo sedam osoba i zatekavši taj prizor odmah smo počeli plakati, jednostavno suze su same išle. Instinktivno smo posegnuli za novčanicima i počeli davati toj djeci sve što smo imali kod sebe. Ta ranjena djeca su nas gledala pomalo čudno, malo i uplašeno, a nisu znala da smo i mi prije 20 godina prošli kroz slične stvari i ako niko drugi na čitavom svijetu ne suosjeća s tom djecom, mi Bosanci i Hercegovci moramo suosjećati i trebamo pomoći", napisao je Elvir Karalić iz Pomozi.ba u apelu za pomoć.

Uz poziv je objavio fotografije djece koja su ostala nepokretna, djece čije je djetinjstvo zauvijek prekinuto, a osmijeh izbrisan s lica.

"Ovo su samo dvije priče od kojih se čovjeku srce steže, a nažalost na hiljade je drugih priča i molimo Boga da rat prestane, ne samo u Siriji već svugdje na svijetu, jer u svim tim ratovima najviše stradaju nevina dječica. U ovim momentima mi smo osigurali sredstva za 120 tona brašna, a akcija traje još mjesec dana, pa ćemo opet zamoliti da se pomogne ovim ljudima, svako u skladu sa svojim mogućnostima", poručili su iz Pomozi.ba.

Za uplate iz BIH: Intesa Sanpaolo Banka BIH

154-160-20044490-67

Za uplate iz inozemstva: Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Primalac: Udruženje Pomozi, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo Svrha: Brašno

PayPal: [email protected] (kod uplata PayPalom obratite pažnju da ne stavljate u svrhu riječ Sirija ili sirijske izbjeglice jer će vam transakcija biti odbijena od strane PayPala - dovoljno je samo staviti brašno).

Pomoći možete i putem GoFundMe servisa.