Humanitarne akcije
0

Pomozi.ba obradovao najmlađe: Djeca nisu vjerovala da imaju užinu

Piše: A. Dž.
Vrijeme velikog odmora u školama za đake znači kratak predah od školskih zadataka, ali i druženje uz užinu. Nažalost, određeni broj djece si ne može pruštiti taj mali obrok zbog čega je Fondacija Pomozi.ba odlučila pokrenuti akciju podjele užina u školama širom BiH za djecu slabijeg imovinskog stanja.

Ideja i cilj vrijednih humanitaraca iz Pomozi.ba je da se nahrani što više djece na način da jedna osoba sponzoriše jedno dijete s užinom izdvajajući mjesečno 22 KM.

"Odlučili smo se za ovu vrstu pomoći jer je to konkretna i dirketna pomoć djeci. Na ovaj način ćemo biti sigurni da je dijete taj dan jelo i da nije gledalo dok njegovi drugari iz razreda uzimaju sendviče. Novac će biti uplaćivan kafiterijama u školama ili kioscima u blizini škole tako da će dijete samo doći i uzeti taj sendvič i eventualno sok, a povremeno i neki slatkiš", kaže osnivač Fondacije Pomozi.ba Elvir Karalić.

Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi za sada su osigurane 372 užine za isto toliko osnovaca u 26 škola. Plan je da do kraja godine svaki mjesec užine dobije 1.000 učenika.

A aktivisti ovog humanitarnog udruženja već su podijelili užine mališanima, a iskustva s terena pokazala su im da ova akcija itekako ima smisla.

Tako u jednoj školi u Goraždu pojedina djeca nisu vjerovala da imaju besplatnu užinu, mislili su da se s njima neko šali pa ih je pedagogica morala ubjeđivati u suprotno.

U školi u blizini Sarajeva djeca u toku sezone imaju zadatak da beru ljekovite trave i suše ih. Kasnije ih donose u školu i učiteljica im svaki dan kuha čaj. Kada su za užinu dobili lisnato pecivo sa višnjom, učiteljica se iznenadila što su pojeli samo pola i rekli da nisu gladni.

Svjesna da su to djeca iz siromašnih porodica, potrudila se da sazna zašto se to desilo. Otkrila je da su mnogi od njih odlučili da polovinu peciva ponesu svom bratu ili sestri da i oni probaju to "čudo".

"Iza svakog imena djeteta koje donator dobije stoji jedna tužna priča koju svojim učešćem u projektu mijenjate, jer dječiji osmijeh nema cijenu, kao ni osjećaj zadovoljstva da ste nahranili nekoga", poručuju iz Pomozi.ba.

Ako želite da se uključite u ovu akciju možete kontaktirati Fondaciju putem Facebook profila Pomozi.ba i Elvira Karalića, a na raspolaganju je email [email protected], kao i telefon 062 839 000.

Računi na koje možete uplatiti sredstva:

Transakcijski račun za uplate u BiH : Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67

Za uplate iz inostranstva : Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067

Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000 Sarajevo Svrha: Užina