Humanitarne akcije
53

Pomozi.ba i umjetnici iz regiona pomažu izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka

Klix.ba
Projektu Udruženja Pomozi.ba, pomoći izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka pridružili su se umjetnici iz regiona.

Tim povodom u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, 3. oktobra u 19 sati u galeriji "AMI" bit će predstavljen performans "I mi smo bili izbjeglice", pored toga bit će upriličena i izložba prodajnog karaktera, bh umjetnika Sulejmana Meme Haljevca i Amara Ajdinovića. Sva novčana sredstva prikupljena prodajom ovom prilikom bit će uručena Udruženju Pomozi.ba.

"Ovaj projekat je pokrenut na incijativu našeg akademskog slikara Sulejmana Haljevca, koji nam je došao sa idejom da i na taj način, pokušamo prikupiti sredstva za pomoć izbjeglicama iz zemalja Bliskog Istoka. U našoj nedavnoj prošlosti, i sami smo bili u istoj ili sličnoj poziciji, pa je najmanje što možemo učiniti, staviti se na raspolaganje tim ljudima i pomoći im koliko možemo", poručili su iz Udruženja.

Ovaj umjetnički performans je humanitarnog karaktera, a na isti se očekuje dolazak najeminentnijih imena. Ovaj događaj ima za cilj buđenje svijesti da smo i mi nekada bili izbjeglice, te da treba pomoći izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka.

"Krenuli smo u akciju u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba. Ideja je da pokrenemo umjetnike i raju, da probudimo svijest o izbjeglicama i da svako na svoj način da doprinos. Pridružite nam se da pomognemo onima koje je zadesila ista nesreća kao nas prije nešto više od 20 godina. Nadam se velikom odazivu građana i kolega umjetnika", izjavio je Sulejman Haljevac Memo.

Ideja je internacionalna i uključeni su umjetnici iz regiona, a konkretno iz BiH to su Suada Ahmetašević, Amar Ajdinović, Sulejman Haljevac, Nadžija Haljevac, Izudin Alečković, Almir Hukelić i mnogi drugi.

"Obaveza svakog pojedinca da pomogne drugima u okviru svojih mogućnosti, ako ne može neka se bar suosjeća i gaji empatiju, a mi umjetnici itekako možemo poslati poruku Evropi i ljudima koji su izbjegli, Evropi otvaramo oči našim likovnim porukama koje nose hiljade riječi, a izbjeglicama dajemo mjesto smiraja podrške razumijevanja i jedinstva sve u cilju duhovnog odgoja, visokog stepena etike i umiljavanja Tvorcu zarad našeg blagostanja", rekao je Amar Ajdinović.