Ide na bolje
1.6k

Pomoć za Tarika Rovčanina stiže sa svih strana, porodica ima novi račun za donacije

L. K.
Nakon pisanja portala Klix.ba o teškoj situaciji u kojoj se nalazi oboljeli Tarik Rovčanin, mnogi čitatelji su se javili našoj redakciji u želji da na neki način pomognu ovom dječaku i njegovoj porodici.
Humanitarna organizacija Pomozi.ba najavila je da će pokriti inicijalne troškove od 8.000 eura za njegovo liječenje, a nekolicina sarajevskih laboratorija za genetiku se javilo kako bi osigurali besplatne preglede i analize za dječaka.

Kontaktirali smo nanu dječaka Zinajdu Leir i provjerili kakva je trenutna situacija sa donacijama.

"Hvala Bogu, donacije stižu sa svih strana. Zahvalni smo i Pomozi.ba, ali i svima koji su donirali novac na naš PayPal. Mi se upravo vraćamo sa pregleda u Sarajevu na kojem smo razgovarali sa ljekarima o Tarikovoj dijagnozi i pronalasku odgovarajućeg tretmana. Nadam se da će sve proći kako treba", rekla nam je dječakova nana, koja se trenutno bori za starateljstvo nad dječakom.

Istakla je i kako je beskrajno zahvalna svima koji su odlučili pomoći ili pružiti podršku na bilo kakav način. Svjesna je da je situacija teška, ali ona i njena kćerka Alisa optimistično gledaju naprijed. Nadaju se, kako kažu, da će Tarik ozdraviti i da će dočekati da od njega naprave poštenog i dobrog čovjeka.

Račun za uplate na ime Zinajda Leir
Račun za uplate na ime Zinajda Leir

Radi izglađivanja nesporazuma koji su se pojavili nakon objave računa na koje se može uplatiti novac za Tarika, a koji je pripadao dječakovoj majci koja je preminula, porodica je posebno otvorila novi račun na ime dječakove nane Zinajde.

Tarik je rođen kao zdrava beba, ali se sa samo sedam mjeseci počeo boriti sa zdravstvenim problemima. Prvi put je medicinski zbrinut 2013. godine kada mu je konstatovan težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih deset dana. Godine 2015. su mu dijagnosticirane i herbije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnosticiran Dravet Sindrom.

Nažalost, njegova majka Sanda nije dočekala izlječenje sina, umrla je u 36. godini, a Tarik je ostao bez velike podrške u teškoj životnoj borbi.

Računi za uplate iz inostranstva
Računi za uplate iz inostranstva

Svi oni koji žele donirati novac za oboljelog dječaka, mogu to uraditi na broj računa sa fotografije. Uz to, aktivirani su i paypal i bankovni računi organizacije Pomozi.ba:

Pored poziva na broj 17006 pomoći se može i uplatama na račune organizacije Pomozi.ba.

PayPal: [email protected]

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH 154-180-20085330-48 Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo Svrha: Tarik Rovčanin

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541802008533048 Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo Svrha: Tarik Rovčanin

Za novčane uplate na račun naše organizacije u Austriji:

Name: hilfhelfen-pomozi.ba Verwendungszweck: Tarik Rovčanin ERSTE BANK IBAN: AT64 2011182266475400 BIC: GIBAATWWXXX Wien, Oestereich

Porodica naglašava da se novac donira isključivo na račune organizacije Pomozi.ba ili na račun Zinajde Leir te se unaprijed zahvaljuju svim ljudima koji su izdvojili vrijeme i novac kako bi im pomogli.