Sarajevska ustanova
230

Osnovna škola Čengić Vila I organizovala humanitarnu prodajnu izložbu za djecu oboljelu od raka

B. R.
Humanitarna prodajna izložba u Osnovnoj školi Čengić Vila I (Foto: OŠ Čengić Vila I)
Humanitarna prodajna izložba u Osnovnoj školi Čengić Vila I (Foto: OŠ Čengić Vila I)
U sarajevskoj Osnovnoj školi Čengić Vila I su povodom Međunarodnog dana solidarnosti organizovali humanitarnu prodajnu izložbu. Novac od prodaje će uplatiti Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka".

Kako su saopćili iz ove obrazovne ustanove, proizvode, koje su izložili i prodavali, izradili su roditelji i nastavnici.

"Solidarnost se ističe kao jedan od osnovnih pojmova 21. stoljeća kada su u pitanju međunarodni odnosi. U današnje vrijeme globalizacije i rasta nejednakosti u svijetu, solidarnost sve više dobiva na važnosti. Decembar kao mjesec radosti, slavlja, topline, darivanja, druženja i pomaganja je ujedno i mjesec u kojem se obilježava dan solidarnosti", podsjetili su.

Poručili su da je Međunarodni dan solidarnosti podsjetnik ljudima o važnosti zajedništva, a "solidarnost povezuje i ujedinjuje".

"Razvijanje te osobine kod djece je ulaganje u zajedničku budućnost. Važno je učiti djecu da pomažu drugima u teškim trenucima, da se raduju tuđim uspjesima te da se suosjećaju s drugima. Solidarnost je moralna obaveza čovjeka za čovjeka. Siromaštvo i bolesti su sveprisutni. Kada zajedno djelujemo, lakše savladavamo poteškoće. Solidarnost, suosjećanje i pomaganje drugima su plemenite vrline kojima bi i društvo i pojedinac trebali težiti", ukazali su.

Iz Osnovne škole Čengić Vila I su poručili: Tvoje je samo ono što daš.