Humanitarne akcije
3

Odigrana utakmica između Kosovara, Bosanca i Hrvata u SAD-u

Klix.ba
Grupa Kosovara, Bosanaca i Hrvata koji žive u Canonsburgu u Pennsylvaniji, odlučila je memorijalnim turnirom u ovom američkom gradu odati počast Fevziju Leki, Kosovaru koji je proteklog ljeta poginuo u saobraćajnoj nesreći u Bosni i Hercegovini.

Svi koji su poznavali Fevzija kažu da je bio veliki radnik. Kad su počeli nemiri na Kosovu '90-tih godina, on je zajedno sa svojom porodicom izbjegao u Sjedinjene Američke Države gdje je počeo sa novim životom.

Dok nije počeo raditi u sportskom kompleksu, uspješno je vodio prodavnicu. Kako kažu njegovi prijatelji i poznanici, bio je veliki ljubitelj nogometa zbog čega su odlučili organizirati prvi memorijalni turnir u njegovu čas na kojem su učestvovali Bosanci, Hrvati i Kosovari. Nakon utakmice, gledali su španski El Clasico, pišu američki mediji.

"Na ovaj način želimo odati počast našem Leki i poslati poruku mira u svijet. Za mir su potrebni svakodnevni napori i to je ono što ovdje radio", kazao je Steve Lynch, šef sportskog kompleksa u kojem je Fevzi radio.

Lynch je, kako kaže, u proteklih 15 godina radio sa doseljenicima iz naše zemlje i Kosova. Fevzi je tokom rata '90-tih godina pet mjeseci proveo u zarobljeništvu gdje je zajedno sa suprugom i troje djece svakodnevno preživljavao torturu. Upravo je u njegov stan Fevzi uselio sa porodicom kad je stigao u SAD.

"NA njega smo uvijek mogli računati. Bez obzira kad da ga nazovem, uvijek je dolazio bez problema", kaže Lynch.

Fevzijeva 16-godišnja kćerka, Shkurte Leka, kaže da je ovo lijep način sjećanja na njenog oca. Dražen Krajina, 30-godišnjak iz Bosne i Hercegovine, bio je Fevzijev radni kolega.

"Bio je dobar čovjek. Uvijek se brinuo za nas", kaže Krajina.

Iako Bosanci, Kosovari i Hrvati dolaze iz različitih balkanskih država, nogomet se u njihovim zemljama smatra bitnim dijelom kulture, piše američki Observer.

"Nogomet nas sve spaja i to je sport koji nas Balkance okuplja na jednom mjestu", dodao je Krajina.

SAD