Apel za pomoć
2

Nizafeta Imamović ima sedmero djece, oni su gladni i bosi

Piše: Adnan Učambarlić
Dijagnoza bolesne djevojčice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nizafeta Imamović je nezaposlena samohrana majka iz Sarajeva, koja živi sama sa sedmero djece. Jedini prihod koji ima su 242 KM koje od 2010. godine prima od Centra za socijalni rad. Međutim, to nije ni blizu onoga koliko joj je potrebno za podizanje sedmero djece, od kojih je jedno teško bolesno.

"Najveći problem mi je finansijske prirode. Imam nešto primanja, ali mi ne može biti ni za hranu, odjeću i obuću. Ovo nije moja kuća, ali u njoj živim već 11 godina. Neuslovna je, tijesna i puna vlage. Čak sam i za struju dužna oko tri hiljade KM i na sudu sam zbog toga. Grijemo se na drva, ukoliko ih dobijemo. Pomoći od komšija nemam", rekla je Nizafeta za Klix.ba.

Jedna od kćerki je teško bolesna i o njoj se mora stalno brinuti. Budući da je djevojčici potreban stalni nadzor, Nizafeta nije u prilici ni da radi. Tačna dijagnoza koju su utvrdili ljekari je da su ekstremiteti u spazmu te da ima i težu mentalnu retardaciju i da nije sposobna hodati, uspostavljati kontakt i razumjeti govor. Samim tim je i nesposobna za samostalan život, školovanje i rad.

"Što se tiče prve dijagnoze, nisu joj ništa dali. Ja se sama s tim borim. Ona ima i epilepsiju za koju je nikad nisam ni odvela ljekaru. Ne mogu ja njoj napamet davati lijekove. Napade ima i do pet puta dnevno i ne mogu sama sa njom. Meni nije mrsko raditi, ali nju ne mogu ostaviti samu. Ne mogu ni da je okupam kako treba, jer je ne mogu podići, nemam s kim. Roditelji su mi umrli i sama sam sebi prepuštena. Otac djece ne živi sa mnom, ne vodi brigu o djeci niti plaća ikakvu alimentaciju“, ispričala je Nizafeta za Klix.ba.

Djeca su 1995., 1997., 1999., 2003. (blizanke), 2005. i 2010. godište. Kada smo došli u posjetu Nizafetinoj porodici, tri djevojčice nismo zatekli u kući, jer su bile u školi. Nažalost, za vrijeme našeg razgovora sa Nizafetom, bolesna djevojčica je doživjela epileptični napad.

"Ovako je uvijek početkom i krajem mjeseca i kad su promjene vremena. Nemam s kim ni da je odvedem na pregled“, rekla je Nizafeta.

Kako Nizafeta kaže, bilo kakav oblik pomoći je dobrodošao, a ljudi koji bi željeli i mogli da joj pomognu mogu joj se direktno javiti na telefon 033/973-343 ili doći na adresu Soukbunar 209.