Humanitarne akcije
280

Nakon hitne evakuacije Mirela Blekić nastavlja borbu za život

Piše: M. N.
Sarajka Mirela Blekić ima 30 godina. Njena borba za život traje već sedam godina. Prije nekoliko godina otkazali su joj bubrezi, a otac joj je donirao svoj. No, transplantacija nije uspjela, stanje se iskomplikovalo i od tada se Mirela bori da ostane u životu, do nove transplantacije.

Nakon što transplantacija nije uspjela, Mirela je bila u komi godinu dana i zauvijek je ostala bez sluha. Ponovo je učila hodati i raditi druge stvari. Tri puta sedmično ide na dijalizu, ali zbog začepljenja katetera i dijaliza je upitna. Prije četiri dana rečeno joj je da dijaliza ne može biti izvršena u BiH i, zahvaljujući programu Otvorene mreže, Mirela je hitno prebačena u Minhen gdje je dijalizirana na klinici "Uni Klinikum Munchen Grosshadern", a potom se vratila u Sarajevo.

"Novac za transplantaciju u Touluseu je prikupljen, Mirela se nalazi na nacionalnoj listi Francuske, ali ne zna se kada će dobiti poziv koji može biti za 10 dana, mjesec, pola godinu, godinu - jer da bi dobila bubreg krvna grupa preminulog pacijenta mora biti kao kod Mirele. Sada je moramo održati na životu do transplantacije", rekao je Almir Ćehajić Batko, predsjednik udruženja Otvorena mreža.

Mirela je uspjela ovaj put izboriti se. U ovoj sedmici će donijeti odluku da li da se podvrgne zahvatu u Minhenu u okviru kojeg bi joj se ugradila fistula kako bi se olakšala dijaliza.

"Ona je s pravom skeptična jer je prošla pakao više puta, ali doktor Georgios Meimarakis, koji je jedan od najboljih stručnjaka za te zahvate u Evropi, smatra kako se to može izvesti i da bi joj to pomoglo do transplantacije. Novac se i dalje prikuplja jer jedna dijaliza na Zapadu košta 1.000 eura i troškovi liječenja su skupi", rekao je Batko.

Mirela je nezaposlena, a živi s majkom koja je duševni bolesnik i dijabetičar te bratom koji je također nezaposlen. Žive od majčine invalidnine i povremenih poslova koje brat radi. I majka i ona su bile ranjavane u ratu, Mirela dva puta, a majka joj je ostala bez ruke.

Nakon kome, gubitka sluha i četiri sepse, i dalje ima osmijeh na licu i vjeruje u dobre ljude.

Svi dobri ljudi koji su u mogućnosti da pomognu mogu izvršiti uplatu na sljedeći račun: 1990496065531685 SWIFT CODE: ABSBBA22 Sparkasse banka Za: Mirela Blekić Ulica Ugorsko II br. 20 Sarajevo

Za uplate iz inozemstva: IBAN BA 39 1990496065531685

SWIFT ABSBBA 22 BENEFICIARY

ili pozivom na broj 090 291 068 kojim donirate 2 KM (za korisnike BH Telecoma).

Pomozimo Mireli da ostane nasmijana, izdrži do transplantacije i dobije priliku za novi, bolji život.