Human gest
18

Mladi iz Goražda spremaju novogodišnje paketiće za socijalno ugrožene mališane

Piše: E. A.
Akcija prikupljanja novogodišnjih paketića za djecu u stanju socijalne potrebe koju je pokrenula Neformalna grupa mladih iz Goražda završava u ponedjeljak, a kao i prethodnih godinu akciju su podržali brojni Goraždani.

"Naši sugrađani su podržali akciju prikupljanja slatkiša za djecu, a čine to svih ovih godina od 2011. kada smo počeli da je realizujemo. Ovo je jedna dobra tradicija i drago mi je da uživamo veliko povjerenje naših partnera i sugrađana, tako da smo do sada obezbjedili više od 1000 paketića i donijeli isto toliko osmjeha mališanima", kaže Adis Pleh, član Neformalne mreže mladih.

Tokom akcije prikupljanja slatkiša za djecu u stanju socijalne potrebe korpe su postavljene na više lokacija i u različitim trgovinama na području Goražda.

"Korpe su obilježene našim prepoznatljivim plakatima i svi koji žele ubaciti slatkiše, igračke i sve što smatraju prigodnim za sadržaj paketića mogu to učiniti još sutra. Mi ćemo onda to pakovati i u saradnji sa svojim partnerima odabrati najugroženiju djecu i podijeliti im paketiće", kaže Pleh.

Ističe kako je sretan jer je glas o akciji stigao i do SAD-a.

"Donacija u igračkama, grickalicama i slatkišima za našu akciju sakupljanja paketića za djecu u stanju socijalne potrebe stigla je čak iz SAD-a, tačnije New York-a, od porodice kojoj se ovim putem zahvaljujem u svoje, a i ime svih mališana kojima će ovo biti podijeljeno, porodica nije željela da im pominjemo ime, ali ja im se zahvaljujem od srca, sigurno će se prepoznati", kaže Adis Pleh.

Članovi Neformalne grupe mladih podsjećaju da je prošle godine obezbjeđeno 280 paketića koji su podijeljeni mališanima iz socijalno ugroženih porodica na području Goražda i općine Foča u Federaciji BiH.