Humanost
1.2k

Kladušani za dva mjeseca prikupili novac i sagradili kuću sugrađaninu Omeru Biliću

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je nedavno grupa mještana iz naselja Donja Slapnica u Velikoj Kladuši pokrenula akciju za izgradnju kuće mještaninu Omeru Biliću, u roku od dva mjeseca Omer je uselio u novu kuću, a građani još jednom pokazali koliko humanosti kriju u sebi.

Glavni organizatori akcije pokrenute krajem aprila bile su Omerove komšije i poznanici Islam Hušidić i Šemso Šabić, koji žive i rade u Austriji, te Šefik Ćufurović iz Slapnice.

Akciji se odazvao veliki broj građana iz dijaspore, tako da je u kratkom periodu prikupljeno blizu 19.000 KM, od čega je za izgradnju kuće utrošeno blizu 15.000 KM, dok će preostali novac biti dodijeljen Omeru.

Članovi Građevinskog odbora za izgradnju kuće uredno su vodili evidencije za sve donacije, a akciju je novčanim prilozima podržalo ukupno 186 donatora. Kuća ima spavaću sobu i balkon na spratu, a dnevni boravak, kuhinju i sanitarni čvor u prizemlju. Svi sadržaji su kvalitetno opremljeni i uređeni, a koliko je akcija bila značajna za sve govori i činjenica da se činu Omerovog useljenja u kuću odazvao veliki broj njegovih komšija koji su donirali novac za useljenje.

Novoizgrađena kuća nalazi se u Donjoj Slapnici, pored njegove stare kuće, koja je bila devastirana i u potpunosti neuslovna za život.

Prema riječima njegovih komšija, Omer je skroman čovjek, s govornom manom, na kojeg niko nije imao primjedbi, kako u njegovom mjestu, tako ni u Velikoj Kladuši, gdje je bio dobro poznat. Iako je živio u trošnoj kući i nije imao nikakvih primanja, nije prosio i tražio od naroda, no svi su bili upoznati o njegovom slučaju, tako da je godinama živio isključivo od milostinje.

Organizatori akcije zahvalili su se svim donatorima, velikim i malim, čijim je dobrovoljnim prilozima uveliko olakšan život njihovom sugrađaninu.