Reakcija
1

KCUS: Amaru Kovačeviću su osigurani svi pregledi, lijek Arixsta nije na bolničkoj listi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oglasio se povodom navoda da Amar Kovačević iz Breze, koji boluje od leukemije, nema novca da plaća liječenje na KCUS-u, odnosno lijekove koje mora kupovati kazavši kako su ovom pacijentu osigurani svi pregledi, a da preporučeni lijek finansira Federalni zavod osiguranja.

"Medicinska podrška ovom pacijentu u cijelom periodu liječenja osiguirana je na Klinici za hematologiju KCUS, imajući u vidu da je pacijent osiguranik (od 15. februara 2013. godine Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo). Pacijentu su bili osigurani kontrolni pregledi u KBC Rebro, što je uključivalo prijevoz i medicinsku pratnju od strane KCUS", navodi se u saopćenju.

Kažu kako je kompletan tim Klinike za hematologiju na raspolaganju za pacijenta Amara Kovačevića, te da sve usluge koje tim pruža porodica ne plaća, jer je pacijent osiguranik Kantona Sarajevo.

"Arixsta je lijek koji je preporučen, ali Arixsta nije na bolničkoj listi Kantona Sarajevo i Federacije BiH, pa je finansiran za Amara Kovačevića dodatnim sredstvima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. KCUS ne može ni imati ovaj lijek na listi, jer to nije u skladu sa zakonskim propisima", kaže se u saopćenju.

Na kraju su saopćili kako je pacijent razmatran za transplantaciju, ali zbog pridružene bolesti Konzilij ljekara Klinike za hematologiju u dogovoru sa ljekarima KBC Rebro zaključeno je da transplantaciju nije moguće sprovesti.