Borba s tumorom
73

Jednogodišnjem Aleksandru potrebna pomoć za liječenje u Njemačkoj

Klix.ba
Aleksandar Gajić (Foto: Facebook)
Aleksandar Gajić (Foto: Facebook)
Jednogodišnjem Aleksandru Gajiću iz Zvornika potrebna je pomoć dobrih ljudi za liječenje u Njemačkoj nakon teških operacija i borbe s rijetkim i agresivnim tumorom između lobanje i malog mozga.

Roditelji malog borca uspjeli su dosad prikupiti nešto novca od kojeg su platili operacije, ali za Aleksandrovo liječenje je neophodno obezbijediti 391 hiljadu eura.

Naime, Aleksandar je 31. decembra 2017. godine primljen u bolnicu po hitnom postupku kako bi obavio sve kontrole jer je bio u veoma lošem stanju. Bolnica je roditeljima odmah tražila da uplate koliko god imaju novca za liječenje te da će njihovog sina liječiti s tim novcem koliko budu mogli.

"Kazali su nam da će ga otpustiti iz bolnice u kakvom god stanju bude ukoliko ne uplatimo ostatak novca. Mi smo uplatili 40.000 eura, koliko smo uspjeli sakupiti za dva mjeseca, a Aleksandru je za liječenje potrebna 391 hiljada KM ", kazala je majka Aleksandra Damjanović.

Aleksandar je ranije operisan u Beogradu gdje mu je tumor otklonjen u potpunosti. Međutim, nakon operacije magnetna rezonanca u Njemačkoj pokazala je kako se Aleksandru vratio tumor.

"Aleksandru je odmah urađen centralni venski kateter preko kojeg prima kemoterapije. Nekoliko dana nakon toga priključena mu je prva kemoterapija, a izvađen i likvor iz kičme da se vidi da li je tumor metastazirao po tijelu. Nakon nekoliko dana stigli su rezultati. Za nas je to bio jedan od težih dana jer svako od nas, a pogotovo mi kao roditelji, imali smo nadu da se barem to nije desilo. Međutim, tumor je metastazirao niz cijelu kičmu nekoliko puta. On ne može da se operiše jer Aleksandar ne bi mogao podnijeti operaciju, pa će pokušati da ga smanje terapijama da bi mogli izvršiti operaciju. Doktori daju sve od sebe da pomognu našoj bebici", napisala je Aleksandrova majka na Facebooku.

Terapija je dala pozitivne rezultate i smanjila tumor te je Aleksandru urađena operacija koja je, kaže majka, dobro prošla. Aleksandar je prije tri dana primio drugu terapiju preko katetera dok mu ne zaraste rezervoar u glavi preko kojeg će primati kemoterapije direktno u tumor.

"Nakon ove terapije su nas pustili kući. Ukoliko Aleksandar ne dobije temperaturu, bit ćemo dvije sedmice kući pa nakon toga idemo ponovo u bolnici na daljnje liječenje", kaže Aleksandrova majka.

Novac za Aleksandrovo liječenje i dalje se sakuplja, a njegovi roditelji se zahvaljuju svim dobrim ljudim koji su se dosad borili za njihovog sina.

Pomoći možete pozivom na humanitarne brojeve:

mTel: 1415 - 1 KM HT Eronet: 092 880 824 - 1 KM

BH Telecom: 090 291 046 - 2 KM

Ukoliko želite uplatiti novac, to možete učiniti na sljedeće račune:

Za uplate iz BiH:

Broj žiroračuna: 562-003-81433983-77 (na ime Željko Gajić)

Za uplate iz inozemstva:

IBAN BA: 395620038143424761

SWIFT BIC: RAZBBA22